ZADAR- Uz Obalu Petra Krešimira IV u Diklu ovog je tjedna ograđeno gradilište na kojem bi trebali početi radovi na uređenju sunčališta i šetnice.

Arhitekt Bogdan Marov (studio RENE), nositelj projekta u kojem su radili i stručnjaci za konstrukciju i rasvjetu (D&Z i Teh- projekt), predvidio je troškovnik od 2.5 milijuna kuna. Na natječaj s procjenom vrijednosti od 2.1 milijun kuna, licitiran je iznos od 2.434 354 kuna (s PDV-om 3.1 milijun kuna) kojeg je Sub mission, bez referenci u prethodno izvednim sličnim radovima, ponudio za šestomjesečne radove. Njih je u posao uveo nadzorni inženjer Andrija Šarić.

Autor projekta je detaljno opisao sve radove koji će se izvoditi na uređenju prve faze šetnice u dužini od 220 metara. Arhitekt Marov je predvidio i poteškoće koje se mogu očekivati, eventualno pri izvedbi radova ispod površine mora. Vjerojatno će prvi radovi biti upravo ispod morske površine na kojoj se moraju betonirati temelji na koje će se postaviti nosiva konstrukcija projekta od 37 elemenata. Ti dijelovi šetnice, koja će ići paraleno uz more, u zoni između oseke i plime, bit će izrađeni od određene vrste masivne plastike koja će biti imitacija drveta.

Projekcija uređenog priobalnog pojasa u Diklu

Ono što se ovim projektom planira postići su sadržaji namjenjeni isključivo za šetnju i boravak pješaka. U sklopu te šetnice bit će i sunčalište. Nigdje se ne spominje plaža, ali naravno da će postojati skale za ulazak u more. Ono što će biti nova vrijednost tog priobalnog pojasa je podmorska rasvjeta koja će ga noću učini atraktivnim. Postojeće "grote" pretvorit će se u zone za sunčanje. A da bi se taj pojas zaštitio, predviđena je školjera - konstrukcija sastavljena od vertikalnog obalnog zida s unutarnje (kopnene) strane i zaštitnog kamenometa s vanjske (morske) strane. Školjeru se treba izvesti sa blagim nagibom kako bi se lom vala dogodio daleko od prometnice, navodi se u opisu projekta kojeg tek treba izvesti u režiji Grada Zadra.