Od subote 18. siječnja do četvrtka, 13. veljače na području Zadarske županije, općina Novigrad, Starigrad, Škabrnja, Jasenica, Posedarje te gradova Zadra, Obrovca i Benkovca, obilježit će se 27. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica 93. Program obilježavanja, koji je danas predstavljen u Domu Zadarske županije, počinje već u subotu memorijalnim turnirom u sjedećoj odbojci, dok će središnji događaji biti sljedećeg tjedna u ponedjeljak i utorak na području grada Zadra i zadarskog zaleđa, Kašića, Islama, Podpraga, Paljuva.

- Nove generacije nemaju predodžbu kako je izgledalo ratno vrijeme i kako smo 12 ili 15 sati putovali do Zagreba, preko Gorskog kotara, ako bi bilo granatiranja i do 24 sata. Mi smo bili doslovno presječeni, s Paškim mostom koji je samo u jednom traku bio sposoban za promet. Mi stariji pamtimo kakva je bila opskrba strujom, vodom, zato smo tu da podsjetimo mlađe generacije na ovakve događaje, da ne odu u zaborav, rekao je zadarski župan Božidar Longin.

Najveći dobitak bio je moral Hrvatske vojske, kojoj je akcija kodnog imena Gusar bila prva velika oslobodilačka akcija i uvertira u konačno oslobađanje Hrvatske. Brigadir Krešimir Maras rekao je kako je ministar Damir Krstičević naložio da se dade maksimalna potpora organiziranju ove obljetnice.

- Hrvatska vojska uvijek je bila uz hrvatski narod, zato se rado odazivamo na ovakve događaje, kako bi se na dostojanstven način obilježila akcija. To je i za mene osobno bila dojmljiva operacija, jer sam kao 20-godišnji mladić sudjelovao u njoj, proveo osam mjeseci u zadarskom zaleđu, a neke stvari poput prvog helikopterskog desanta su nezaboravne, rekao je Maras.

Poseban dio bit će posvećen ulozi zadarskih liječnika u ratu, o čemu će se u suradnji sa Sveučilištem u Zadru održati znanstveni kolokvij "Hrvatski liječnici i sanitet u vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica", o čemu je danas govorila dr. sc. Nataša Skitarelić. I Ivica Đovani Matešić Jeremija, predstavnik braniteljskih udruga, rekao je da su zadarski liječnici u ratu bili čudotvorci.

- U akciji koja je trajala gotovo do ljeta 1993. poginulo je 127 branitelja, prvi je bio Zlatko Pedić, a zadnji Sukošanci koji su stradali nakon ponovnog pada Škabrnje. No broj žrtava bio bi i puno veći da nije bilo zadarskih liječnika. Onaj tko je imao sreće doći živ do bolnice, obično je i preživio. Imali smo slučaj kada nam je ranjenik imao tjelesnu temperaturu 25 stupnjeva i prostrijelnu ranu kroz pluća, a preživio je. Zadarski liječnici do danas nisu valorizirani kako treba, rekao je Matešić.

O organizacijskom aspektu obljetnice govorili su predstavnici PU zadarske, načelnik Prometne policije Dražen Malčić i glasnogovornica Ivana Grbin te savjetnik zadarskog gradonačelnika za branitelje Tihomir Bakarić.