Zadarski nadbiskup Želimir Puljić uručio je Priznanje Sv. Stošije 35 zaslužnih pojedinaca i zajednica, angažiranih i zaslužnih vjernika iz Zadarske nadbiskupije u raznim područjima djelovanja u župi i društvu, tijekom Svečane Večernje koju je predvodio na uočnicu svetkovine Sv. Stošije u utorak 14. siječnja u katedrali sv. Stošije u Zadru.

Don Igor Ikić, vikar za pastoral Zadarske nadbiskupije, uoči dodjele Priznanja na kraju Večernje, rekao je da se Priznanje Sv. Stošije dodjeljuje zauzetim vjernicima, laicima i redovništvu, za vjerničko svjedočanstvo ljudi „koji se ne boje hrabro svjedočiti kreposti vjere, ufanja i ljubavi u kući, na poslu i u životu. Sv. Stošija je pohodila utamničene, njegovala bolesne i bodrila klonule, a svoja dobra dijelila je siromasima. Priznanje Sv. Stošije Zadarska nadbiskupija dodjeljuje ljudima koji su po primjeru sv. Stošije očitovali znakove ljubavi prema svima koji su potrebni ili su svojim služenjem pokazali da vole Crkvu, molitvu i liturgiju" rekao je don Igor, javljaju iz Zadarske nadbiskupije.

Na prijedlog svojih župnika, Priznanje Sv. Stošije dobili su sljedeći iz svih dijelova Zadarske nadbiskupije: KUD Sv. Šime iz Rtine, za angažman na liturgijskim slavljima, zalaganje i aktivnosti u župnoj zajednici i promicanje klapskog duhovnog izričaja (župa Gospe od Ružarija, Ražanac). Za višegodišnje aktivnosti u liturgijskim slavljima, Luka Miletić (Ražanac). Za višegodišnje zalaganje i aktivnosti u župnoj zajednici: Biserka Gržan, Marija Gržan, Nataša Lisica, Neda Martinović, Marija Morić, Katica Vučković i Stana Vučković (župa sv. Ivana i Pavla, Petrčane), Benediktinke samostana Svete Margarite u Pagu, za predano služenje u duhu karizme utemeljitelja Reda sv. Benedikta i sv. Skolastike i za promicanje kršćanskih vrednota na području vjere i kulture (župa Uznesenja BDM, Pag), Bratovština Gospe od Ružarija za angažman, zalaganje i aktivnosti u župnoj zajednici i za karitativne akcije (župa Sv. Lovre, Kali). Tereza Jordan (župa Sv. Šime, Zadar), za višegodišnje zalaganje i aktivnosti u župnoj zajednici i za promicanje duha dobrotvornosti u služenju potrebitima. Zdenko Stipčević, solist Katedralnog zbora sv. Stošije, za višegodišnji angažman na liturgijskim slavljima.

Za višegodišnje zalaganje i aktivnosti u župnoj zajednici: Leon Smirčić (župa Sv. Jakova, Premuda), Ivo Lovrin (župa Rođenja BDM, Silba), Pavao Iglić (župa Sv. Roka, Bibinje), Mile Baričević (župa Sv. Jeronima , Jasenice), Marinko Karamarko (župa Sv. Jurja, Kruševo), Stjepan Ćorić (župa Rođenja BDM, Novigrad), Marino Pjetraj (župa Sv. Josipa, Obrovac), Zoran Kačunko (župa Porođenje BDM, Benkovac), Mladen Lenkić i Stipe Mičić (župa Uznesenja BDM, Dračevac Zadarski), Veronika Bulić i Mara Perović (župa Sv. Petra, apostola Zadar, Ploče), Ružica i Ilija Miletić (župa Uznesenja BDM Zadar Belafuža), Teuta Nikpalj i Mira Batur (župa Gospe Loretske, Arbanasi), Marija Butković za Kursiljo i rad s braniteljima (župa Bezgrešnog začeća BDM, Puntamika). Za angažman na liturgijskim slavljima, zalaganje i aktivnosti u župnoj zajednici Lukrecija Čulina i Luka Kulaš (župa Sv. Ivana Krstitelja Biograd, Kosa). S. Marijana Matić iz Družbe Milosrdnica, za višegodišnje vođenje domaćinstva u Nadbiskupskom domu u Zadru. S. Anka Špralja i župni zbor Sv. Cecilije, za angažman na liturgijskim slavljima, zalaganje i aktivnosti u župnoj zajednici i promicanje pučke pobožnosti. Za angažirano djelovanje i predano služenje u životu župne zajednice: Vjekoslav Gospić (župa Presvetog Srca Isusova, Voštarnica) i Marija Čulina (župa sv. Šimuna i Jude Tadeja Bokanjac, Novo naselje).

Nadbiskup Puljić nagrađenima je poručio: „Dižem zajedno s vama Bogu hvalu za ono što jesmo i što nam je Gospodin darovao iz svoga neizmjernog srca. Dok sam slušao imena vas koji ste primili Priznanje sv. Stošije, vaša i imena vaše župe, pošao sam duhom na svečanost moga biskupskog ređenja prije 30 godina. Tada je moj zareditelj kardinal Franjo Kuharić počeo propovijed s pitanjem: Odakle ti, Želimire, dolaziš?. Pa je spomenuo moju rodnu župu, župu gdje su živjeli moji roditelji, mjesto gdje sam radio. Onda je rekao, Ne, ti dolaziš iz Jeruzalema, Samarije, Galileje, tamo gdje je Isus hodao. Izgovaranje vaših imena na to me podsjetilo" rekao je mons. Puljić, čestitajući svima za primljeno Priznanje, u zahvalnosti što kao vjernici laici doprinose snazi i jedinstvu mjesne Crkve.