Britanski Telegraph jučer je donio veliku reportažu o Zadru, u kojem opisuje zašto bi grad trebalo odabrati kao destinaciju u krstarenju. Novinar Tim Jepson kaže kako se radi o gradu s više od 2.000 godina povijesti, s ostacima rimske i venecijanske kulture, srednjovjekovnim crkvama i modernim instalacijama.

Kako je tekst namijenjen prvenstveno turistima s cruisera, navodi se kako je dolazak pješice do gradskog središta "dugačak i dosadan", pa je bolje koristiti shuttle ili taksi. Čitatelje se naročito upozorava na pretjerane cijene taksija, koji će neinformiranom turistu za odlazak u grad naplatiti i do 200 kuna (25 eura). Zato je prije polaska potrebno ugovoriti cijenu vožnje.

U samom središtu sve se može obići pješice, ravnim ulicama koje slijede rimski model grada. Za obilazak izvan gradskog središta uz taksije je dostupan povoljan autobus, koji ipak rijetko prometuje (dvaput na sat).

Za klasične kruzerske goste koji će u gradu provesti do četiri sata preporučuje se obilazak muzeja - Aheološkog, Muzeja stakla ili Narodnog, kao i Muzeja iluzija za obitelji s djecom. Od crkvi se ističu sv. Donat i sv. Šime, koji su sebi "krije" prekrasni sarkofag, a tu su i neizostavne Morske orgulje, do kojih mora doći svaki turist. Problem je što su muzeji vikendom uglavnom zatvoreni, kao i crkve sredinom dana. Kao suvenir najbolje je ponijeti tradicionalni liker maraschino ili suvenir iz Muzeja antičkog stakla.

Najljepše vrijeme za posjet Zadru su, zaključuje autor, proljetni mjeseci (svibanj, lipanj), ali gužva ni ljeti nije kao primjerice u Dubrovniku.