Prva godina života djeteta je najintenzivniji period rasta i razvoja. Tada se odvijaju najveće promjene u njegovu životu u sklopu neuromotornog razvoja. Ono se razvija psihički, fizički i mentalno, stoga se razvoj treba pažljivo pratiti radi mogućnosti prijevremenog prepoznavanja i liječenja eventualnih nepravilnosti.

U slučaju pronalaska nepravilnosti (posebice kod neurorizične djece) započinje se s neurorazvojnom habilitacijom čija je najraširenija metoda Bobath terapija.

Učinkovitost ove vrte terapije leži u interaktivnom sudjelovanju djeteta, roditelja i interdisciplinarnoga tima (dječji fizijatar, fizioterapeut, radni terapeut...). Valja istaknuti kako su roditelji najvrjednija stavka u neurorazvojnoj habililtaciji djeteta jer, iako nisu terapeuti, daju nam važne informacije o ponašanju djeteta, o njegovim poteškoćama u svakodnevnom ponašanju i slično.

Bobath terapija se zasniva na individualnom pristupu svakom djetetu i omogućuje bolje sudjelovanje djeteta u svakodnevnom životu kroz pokret. A pokret je igra! Ovaj pristup počiva na spoznajama motoričkog učenja o aktivnom usvajanju zadataka ponavljanjem u različitom okruženju i različitim okolnostima kakao bi dijete u potpunosti njima ovladalo.

Cilj terapije je postizanje što veće samostalnosti te kvalitetniji senzomotorički razvoj kroz postepeni razvoj djetetovih kognitivnih sposobnosti, spretnosti, govora i motoričkih sposobnosti.

Igrajući se potičemo bolji pokret, utječemo na tonus (napetost) mišića, stvaramo pravilne obrasce ponašanja. Dajući senzoričku informaciju utječemo na kognitivni razvoj djeteta.

Bobath koncept osim toga uključuje i predgovornu terapiju, terapiju hranjenja te respiratornu terapiju.

Sonja Ivić, dr.med. specijalist fizikalne medicine i rehabilitacijeDoktorica Ivić Medicinski fakultet sveučilišta u Rijeci završila je 2009. godine. Nakon odrađene specijalizacije, 2015. godine položila je specijalistički ispit iz fizikalne medicine i rehabilitacije. Proteklih se godina uz rad sa odraslima, posebno posvećuje dijagnostici i liječenju djece i adolescencenata, te se u skladu s time trajno educira prateći aktualne svjetske trendove iz područja fizikalne medicine i rehabilitacije.

Fizikalna terapija za djecu od nedavno je dostupna u Poliklinici Vrdoljak. Osim neurorazvojne terapije po Bobath metodi, obratite nam se s povjerenjem i za 3D terapiju stopala i Baby handling o kojima više informacija možete potražiti na našoj Facebook stranici.