Živi zid je u suradnji sa Udrugom Zrmanja obišao zagađenjem pogođeno područje rijeke Zrmanje. Na licu mjesta je utvrđeno kako plutajuća brana više ne služi svrsi, što je potkrijepljeno videom.

- Napravljene su kozmetičke promjene, dovezena je plutajuća brana koja više ne služi nikakvoj svrsi. Pozivamo institucije da utvrde gdje je došlo do problema i tko je kriv za ovu katastrofu te da se sanira brana koja to više nije, kaže Anton Vujić iz Udruge Zrmanja.

Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida i zastupnik u Europskom parlamentu, kaže kako je doživio šok kada je nakon rijeke Jadro, Krke, crnih brda, vidio ovo stravično zagađenje okoliša.

- Ugrožava se biljni i životinjski svijet te zdravlje ljudi. Potkopava se gospodarstvo. Ovdje, na Zrmanji, se pokazalo da institucije i vlasti koje njima upravljaju uopće ne brinu o zaštiti okoliša nego se okolišom bave samo prigodničarski kad se desi neki incident ili kad ih građani prosvjedom prisile. To je tragično i sramotno, rekao je Sinčić.

Josip Plazibat, vijećnik Živog zida u Zadarskoj županiji izjavio je kako su turistički rezultati na obali dobri, ali je unutrašnjost crna rupa te kako postoji opasnost da se sljedeće sezone turisti kupaju u mazutu, s obzirom da se nekoliko kilometara nizvodno Zrmanja ulijeva u Jadransko more.

- Problemi su kronični i nema želje da se riješe. Kada se i rješavaju, to se radi šlampavo i na način da imamo puno veće štete, a ministra Čorića kao da to uopće ne zanima, poručio je Ivan Vilibor Sinčić.