Zavod za javno zdravstvo Zadar u Zdravstveno-statističkom ljetopisu Zadarske županije za 2018. godinu objavio je podatke o zdravstvenom stanju građana i radu te djelatnosti.

U Zadarskoj županiji 2018. je rođeno 1546 djece, a umrlo je 1982 osoba, što predstavlja negativan prirodni prirast od -447. Kao najčešće razloge smrti građana u dobi od 0-64 godine navode se novotvorine (tumori) kojih slijede bolesti cirkulacijskog sustava, ozljede i trovanja, bolesti probavnog sustava, endokrine bolesti, bolesti živčanog sustava te duševni poremećaji. Kada se govori o starijoj populaciji, odnosno umrlima u dobi od 65+ godina, situacija je slična pa su najčešći razlozi smrti bolesti cirkulacijskog i probavnog sustava, tumori, endokrine bolesti, bolesti dišnog i probavnog sustava i ozljede i trovanja, dok se nešto veći postotak daje i bolestima genitourinarnog sustava.

Na razini sveukupne populacije deset najčešćih uzroka smrti u Zadarskoj županiji su ishemijska bolest srca, cerebrovaskularne bolesti, dijabetes melitus, zloćudni rak pluća, dušnika i dušnica, hipertenzija, zloćudni rak debelog crijeva, insuficijencija srca, kronične bolesti donjeg dišnog sustava, kronične bolesti jetre (fibroza i ciroza) i demencija. Kod žena jedan od deset najčešćih razloga je i karcinom dojke, a kod muškaraca prostate. Karcinom je u 2018. godini uzeo ukupno 562 života, od čega više muškaraca (340) nego žena (222).

Najčešće bolesti i stanja utvrđena kod dojenčadi i predškolske djece su bolesti dišnog sustava, zarazne bolesti, bolesti uha i oka te bolesti kože. Nešto rjeđe radi se o bolestima genitourinarnog sustava i poremećajima ponašanja. 

Deset vodećih dijagnoza kao uzroka hospitalizacije u Općoj bolnici Zadar su pneumonija, angina pektoris, infarkti, aritmija i undulacija, prijelom bedrene kosti, akutna upala crvuljka, poremećaji urinarnog sustava i zloćudna novotvorina dušnica i pluća.

Podaci iz publikacije, koja se tiska od 1983. godine, prikupljeni su iz ordinacija i zdravstvenih ustanova na području Zadarske županije bez obzira na vrstu vlasništva i ugovorni status s HZZO-om.