NOVO Bivša direktorica Zračne luke Zadar, Irena Ćosić, ne smatra se odgovornom za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene isprave, kaznena djela za koja ju je prijavila policija.

Ona se na naš upit očitovala o slučaju:

- Radi se o pozajmici poslovnom partneru s kojim smo radili na projektima s Kinom. Svu dokumentaciju o pozajmici i prepisku s gospođom Jasnom Vukas te ugovor i anex o pozajmici sačinila je rukovoditeljica pravne službe ZL Zadar. U ugovoru je stajalo da se novac koji je namjenski utrošen treba vratiti do kraja 2017. godine, međutim gospođa Vukas nije ispoštovala svoju ugovornu obvezu. Po dolasku novog direktora (Josipa Klišmanića) u Zračnu luku, Jasna Vukas je nastavila komunikaciju s njim o rokovima povrata novca. Ja više nisam imala s njom nikakve kontakte. Godinu dana poslije pravna je služba utvrdila da gospođa Vukas vodi više udruga od kojih su neke prestale s radom. O svemu tome nisam bila upoznata. Koliko mi je poznato, dio novca je vraćen, oko 30-ak tisuća, rekla nam je Ćosić.

Bivša direktorica zadarskog aerodroma ističe kako su daljnji navodi iz kaznene prijave "tempirane nebuloze" uoči njezine prijave na natječaj za jedno radno mjesto u Zagrebu.

- Čista obraza i pošteno sam 23 godine radila u Zračnoj luci Zadar i takva otišla iz ZL-a, a ovi izrežirani i ciljano tempirani igrokazi su mi baš čestitka pred sutrašnji trajni odlazak iz Zadra, poručila je Ćosić.

RANIJE Kako doznajemo iz pouzdanih izvora, PU zadarska je zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene isprave kazneno prijavila bivšu direktoricu Zračne luke Zadar, Irenu Ćosić.

Nju se sumnjiči da je prije odlaska s tog mjesta, 2017. godine, bez valjane pravne osnove s računa društva na račun udruge "Novi put svile" uplatila 75.000 kuna. Ćosić se nadalje sumnjiči da je nakon isplate, a kako bi opravdala pozajmicu, s odgovornom osobom te udruge, 73-godišnjom Jasnom Vukasom, sačinila fiktivni ugovor o zajmu na ime druge, nepostojeće udruge. Vukas se pak sumnjiči da je dobiveni novac koristila za osobne potrebe. Ova je Zagrepčanka 2018. godine na Forumu organizirala Festival Puta svile ističući kako je Zadar odabran za lokaciju zbog ulaska kineskog kapitala.

Ovo nije prvi put da se bivšu direktoricu zadarskog aerodroma u javnosti povezuje s malverzacijama povezanih s Kinom.

RANIJE

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvije osobe u dobi od 54 i 73 godine, koje se sumnjiči za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene isprave.

Tako se 54-godišnjakinju sumnjiči da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva sa zadarskog područja bez valjane pravne osnove tijekom 2017. godine sa računa društva na račun jedne udruge uplatila 75.000,00 kuna, dok se 73-godišnjakinju sumnjiči da je kao odgovorna osoba udruge uplaćeni novac koristila za osobne potrebe, izvijestili su iz PU zadarske ne otkrivajući identitet osoba i gospodarskih subjekata.

Također se obje sumnjiče za krivotvorenje službene isprave, jer su nakon isplaćenog novca sačinile fiktivni ugovor o zajmu na ime druge udruge.

Protiv 54-godišnjakinje je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene isprave, a protiv 73-godišnjakinje je podnesena kaznena prijava zbog pronevjere, zlouporabe povjerenjau gospodarskom poslovanju (pomaganje) i krivotvorenja službene isprave.