ZADAR - Da barem uselimo dva dana prije završetka ove školske godine, kako bi nam četvrtaši doživjeli novi školski prostor, želja je Olivije Babec, voditeljice područne škole Kruna Krstića na Ploči.

Rekonstrukcija školske godine, stare stotinjak godina, počela je u srpnju prošle godine, a prema informacijama s aktivnog gradilišta, radovi koje je ugovorio Credo-ing s Gradom Zadrom, trebali bi se završiti krajem svibnja. Zbog cijene građenja škole od 4.1 milijun kuna na Ploči napravljen je i rebalans Gradskog proračuna.

- Jako smo zahvalni Gradu i Gradonačelniku, a prvenstveno našoj ravnateljici Jasmini Matešić, što ćemo dobiti jednu od najljepših škola u Gradu, ističe voditeljica. A zašto? Dosadašnje četiri učionice bili su tako skučene da bi u razredu od 18 učenika, oni se morali provlačiti ispod klupe da bi prošli u WC, ispričala nam je voditeljica Olivija Babec. Uz četiri učionice koje će biti puno veće, u projektu je i multifunkcionalna dvorana u kojoj će učenici sa svojim učiteljicama moći provoditi aktivnosti kao što dramska ili mala filozofija.

Dok se odvijaja rekonstrukcija i uređenje novog prostora s okolišom, koji su evidentno u završnoj fazi, čak 56 učenika od 1. do 4. razreda nastavu pohađa u župnom dvoru. Imamo odlične uvjete. Dovoljno prostora i što je najvažnije dobro grijanje, rekla nam je voditeljica područnog ureda. Učenici s Ploče i Drčevaca od petog do osmog razreda, putuju na nastavu u Arbanase - u matičnu školu Krune Krstića.

Zbog toga ne čudi želja roditelja učenika s područja Dračevca i Ploče da ta njihova škola postane samostalna osnovna škola. Sada je više od stotinu učenika s područja Dračevca i Ploče, koji se kao prigradski dijelovi grada sve više šire i naseljavaju.