ZADAR- Požar je izmaknuo kontroli, a nitko ga ne želi niti gasiti, tako je stanje u Domu zdravlje Zadarske županije opisala jedna od medicinskih sestara u četiri ginekološke ambulante na čiji je teret pao upis više tisuće žena koje su ostale bez primarne zdravstvene zaštite.

Kaos koji vlada danima u čekaonicama ginekoloških ambulanta Doma zdravlja, ispred svojih vrata su zaustavile dvije ginekologinje. Jedna od njih je to i napisala:

- Poštovane, iako je i prije prestanka rada ambulante dr. Marić u ovu ambulantu bilo upisano previše žena (više od 8600) HZZO nas prisiljava da upisujemo dalje jer nemamo maksimalan broj (9000). Mi ginekolozi odavno tvrdimo da se sabrojem većim od 4000 ne može normalno raditi, ali ništa se u tom pogledu ne popravlja (ne raspisuje se dovoljno specijalizacija, ne prihvaćaju drugi modeli organizacije koje mi predlažemo ...ništa) . U prethodnih nekoliko dana upisali smo oko 250 novih žena, svakodnevno nam je gužva, rad sa naručenim ženama je otežan, i ne možemo više izdržati taj pritisak. Zato do daljnjeg nećemo više upisivati.

Iako je HZZO naredio da se upisuje, ginekologinje koje već godinama nose na svojim leđima teret prekobrojnih pacijenata, odnosno lošeg sustava za kojeg i dalje nitko ne odgovara, rekle su DOSTA.

I što im tko može. Ako ih HZZO želi zbog toga kazniti, napravit će još veću štetu. Može s njima raskinuti ugovor, a one mogu otići raditi privatno i postat će gospođe doktorice, a ne šljakerice koje bi žene trebala pregledavati kao na traci - za svaku pet minuta, možda je dovoljno da im promakne upala, cista, karcinom... a gdje su problemi menopauze.

Kakva je politika i stav dr. Petra Loze spram novonastale situacije, nismo uspjeli doznati. Kod dr. Domagoja Krpine još se može upisati. Na upis se čeka po tri sata - nervoza i ljutnja su opravdani u čekaonici.

Zbog čega Dom zdravlja, koji je svojedobno angažirao ginekologe iz bolnice da rade u ambulanti za dodatnu zaradu - to ponovno ne dogovore. Novca imaju, a moguće i ginekologa koji bi možda dolazili i izvan Zadra povremeno preuzeti ambulantu koju je napustio i umirovljeni dr. Ivan Perović.

Od ravnateljice te županijske ustanove, dr. Renate Bek, doznali smo danas da ima interesa za natječaj koji je ponovno raspisan nakon zatvaranja ambulante dr. Ilve Marić. U ponedjeljak bi trebala imati razgovor s kandidatkinjom, najavila je dr. Bek koja je upoznata s najnovijom situacijom oko upisa. Koliko je pacijentica ostalo neupisanih, to su podaci kojima precizno raspolaže HZZO, uputila nas je ravnateljica Doma zdravlja. Ona samo zna da je ta magična, moguća brojka 9000 i da je HZZO naredio da se upisuje do te brojke pacijentica po ambulantama.

Prema dostupnim podacima HZZO-a, dr. Suzana Peričić ima 8183, dr. Sonja Vidaić Beram 7130, dr. Domagoj Krpina 6290, dr. Petar Lozo 6748 upisanih pacijentica. Dr. Ivica Žuvela u Benkovcu ima 4360, a dr. Slavko Marić u Biogradu 6053. Njegova supruga, dr. Ilva Marić posljednja je došla u Dom zdravlja i prije nego je otišla u privatnike, imala je upisanih 7436 pacijentica.