Posljednjeg dana predizborne kampanje, prije nego što predsjednički kandidati i njihovi stranački partneri zašute, SDP Zadarske županije održao je konferenciju za medije u svojim prostorijama na Trgu pet bunara.

Glavnu riječ vodila je predsjednica Županijske organizacije Renata Sabljar Dračevac. Uz standardne poruke o važnosti izlaska na izbore i pozivu biračima da glasaju za Zorana Milanovića i „zaustave sramoćenje Hrvatske narednih pet godina te lopovluk HDZ-a", Sabljar Dračevac osvrnula se i na uvjete na biračkim mjestima.

- U prvom krugu imali smo dosta problema. Broj biračkih mjesta je na razini grada Zadra povećan za preko 20, a dosta veći broj imamo i u cijeloj županiji. Biračka mjesta u gradu su u kulturnim uvjetima, za razliku od onih u ruralnim krajevima. Istaknula bih primjer Polače gdje je biračko mjesto iz osnovne škole prebačeno u hangar vatrogasnog doma, prostor koji se ne može zagrijati i u kojem je neadekvatno provesti i par sati, a kamoli 12 sati.

Na novinarski upit Sabljar Dračevac osvrnula se i na strah za glasačke kutije, kojeg je izrazila nakon prvog kruga.

- Uzmimo za primjer Lišane Ostrovičke, gdje je na jednom biračkom mjestu izašlo 13 birača. Bit će jako čudno ako ih sada izađe 70. Toga u našoj županiji, nažalost, ima dosta i toga se zbilja bojimo. Da bi biračko mjesto bilo kvalitetno pokriveno, morate imati 2-3 čovjeka, kako bi jedan mogao zapaliti cigaretu, otići na WC ili slično, dok drugi kontrolira. To je nama u ovim uvjetima gotovo nemoguće postići, ali imat ćemo nešto promatrača, najavila je Sabljar Dračevac.

Predsjednica Foruma seniora i koordinatorica za grad Zadar, Atanasija Babović, smatra kako se birački odbori trebaju popunjavaju stranački kao i na drugim izborima, jer bi tada barem znali „tko su ti ljudi".

- Tražili smo da se taj zakon promijeni. Naravno da smo mi to mogli mijenjati kad smo bili na vlasti, ali eto, to je nešto što se propustilo, priznala je Sabljar Dračevac.

U prvom krugu imali su problema i s naljepnicama i pristupu zapisniku.

- Članovi odbora tražili su da se ode u povjerenstvo po naljepnicu i jednostavno nam nisu dozvolili da se izbori promatraju. Puno je bilo nepravilnosti i uputa je svim našim promatračima da u takvim slučajevima ne miču s biračkog mjesta, već da nas zovu pa ćemo mi to rješavati s viših razina. Bilo je situacija u kojima nam nisu htjeli dati zapisnik, niti da se slika. DIP je odmah reagirao. Sada imamo samo dva kandidata, prošli put je bilo drastično više promatrača, stoga je ovog puta na nama puno odgovorniji zadatak.

Babović je istaknula kako je došlo i do prijepora zbog vrbovanja.

- Bilo je i vrbovanja na glasačkim mjestima. Nazvali su mene kao koordinatora i odmah sam urgirala kod GIP-a da se ti ljudi uklone. To se dogodilo na Poluotoku, čitav prijepor je bio, a sudac Tomislav Jurlina je osobno otišao i to riješio, prenijela je iskustva s terena SDP-ova koordinatorica.