Prije točno 28 godina neprijateljske snage u Domovinskom ratu nisu uspjele okupirati područje Općine Poličnik. Prisjećajući se tih sudbonosnih dana za opstojnost mlade države Hrvatske, Općina Poličnik tradicionalno je obilježila Dan obrane Općine Poličnik.

Neprijateljske su snage 3. siječnja 1992. u žestokom napadu probile obrambenu liniju u Suhovarima. Ubijena je mještanka Neva Ukalović, zapaljeno pet kuća i neprijatelj je došao nadomak Jadranske magistrale s namjerom da daljnjim napredovanjem ovlada državnom cestom Zadar - Pag i prekidom izuzetno važne i tada jedine prometne komunikacije sjevera i juga zemlje podijeli Hrvatsku na dva dijela.

Izaslanstvo Zadarske županije, predvođeno zamjenikom župana Šimom Mršićem u pratnji pročelnika Daniela Segarića i Bernarda Marune te predsjednika Županijske skupštine Zadarske županije Željka Lončara, pridružilo se brojnim izaslanstvima te su položili cvijeće i zapalili svijeće kod spomen obilježja u Suhovarima, javljaju iz Zadarske županije. Polaganje vijenaca, paljenje svijeća i prisjećanje na poginule potom je nastavljeno u dvorištu crkve sv. Nikole u Poličniku. Sve je popraćeno već tradicionalnim recitiranjem i čitanjem potresnih odlomaka iz ratnih knjiga pukovnika Ivice Matešića Jeremije. Obred blagoslova i misu zadušnicu u župnoj crkvi sv. Nikole predvodio župnik don Damir Juričin.