Drugi dan nove godine u Obrovac je doveo čelne ljude MOST-a nezavisnih lista koji su na licu mjesta od nadležnih zatražili odgovornost i hitno rješenje za problem onečišćenja Zrmanje.

- Stigli smo u Obrovac u vrlo jakom sastavu jer smatramo da ovaj problem zahtijeva značajnu pažnju. Nakon potrošenih milijuna državnih novaca, imamo ovakvu katastrofalnu ekološku situaciju, poručio je saborski zastupnik Slaven Dobrović.

Bivši ministar zaštite okoliša smatra kako je nastala situacija rezultat klijentelizma na svim upravljačkim razinama.

- Radi se o zločinu koji ovom prekrasnom kraju smanjuje perspektive i budućnost. Provodi se politička kontrola kroz pomno izabrane članove povjerenstava koji donese odluke u prilog raznim interesnim skupinama, a narodu i ovom kraju ostaje velika šteta. Umjesto čiste vode, zdrave ribe, prekrasnog mora, ljepota i punih pansiona, suočavamo se sa situacijom u kojoj ćemo izgubiti sve, ako ne zatražimo promjene modela upravljanja našom državom. Ovakva situacija je nedopustiva, previše je krvi proliveno za slobodu Hrvatske, poručio je Dobrović zatraživši hitnu sanaciju i reviziju dosadašnjih, odgovore o ispuštanju polikloriranih bifenila (ulja), kao i privođenje pravdi odgovornih jer za to, istaknuo je, postoje zakonom propisana teška kaznena djela. Ne smijemo dozvoliti da za reakciju čekamo novu pojavu mazuta u ovoj rijeci, poručio je Dobrović.

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo Ines Strenja upozorila je na posljedice ovog incidenta za zdravlje ljudi.

- Treba jasno i glasno reći da je dosta toga da je Obrovac grad slučaj. Zbog loše sanacije i nakon nekoliko desetljeća ugrožavaju se svi stanovnici i to ne samo ovog kraja, nego potencijalno, nakon izlijevanja lužina i crvenog mulja u količini od nekoliko kubika, i sav živi svijet u području Masleničko ždrilo pa sve do Karlobaga. Umjesto da na početku predsjedanja Europskim vijećem budemo primjer odnosa prema okolišu, mi ovdje imamo katastrofalnu situaciju. Svjedoci su rekli kako se izlilo preko 5 tisuća litara polikloriranih bifenila. To je nešto što je dugoročno ušlo u ovo područje, ribe i okoliš te su građani izloženi povećanom obolijevanju od malignih bolesti. To utječe i na endokrini i imunološki sustav... Ovo je ekološka katastrofa od nacionalne opasnosti i svi bi danas trebali biti tu i reći što će poduzeti, čak i predsjednički kandidati. Ovo je najveća ugroza i najveća potencijalna katastrofa u ovom dijelu Europe, a mi ovdje dolazimo da privučemo pažnju odgovornih kako bi krenuli s rješavanjem problema, poručila je Strenja.

Županijska vijećnica Akcije mladih Marjana Botić iznimno je vezano za ovaj kraj.

- Prije 20 godina radila sam u obrovačkoj školi kao učiteljica, a danas najdraži kolega iz Županijske skupštine tada je bio moj učenik. Dosad smo uspjeli ovaj problem podignuti samo na razinu Županijske skupštine, stoga sam zahvalna saborskim zastupnicima što su ovdje drugog dana nove godine, kako bi upozorili da ovi ljudi zaslužuju bolji tretman. U 20 godina otkako sam ovdje radila, upozoravala i educirala, odvila se sanacija koja zapravo uopće nije sanirala problem, već samo povukla ogromne milijune novaca, oko 130 milijuna kuna je potrošeno. To ne zaslužuju ovi ljudi, koji se ovdje trude održati i poslovati, niti ova rijeka koja je predivan krški fenomen. Svi u ovom dijelu županije moramo biti zahvalni Zrmanji jer od nje dobivamo vodu. Efekt u donjem kanjonu neće utjecati na pitku vodu, ali će utjecati na Novigradsko more, uzgajališta i treba utjecati na nas kad gledamo koliki su novci potrošeni, a nisu ničim opravdani, istaknula je Botić pozivajući nadležne da barem postave brane koje bi spriječile novo izlijevanje mazuta.

Saborski zastupnik Miro Bulj naglasio je važnost izglasavanja zakona o zaštiti krša i rijeka od štetnih projekata, što su neke zemlje poput Slovenije već napravile.

- To je vlasništvo naroda, a ne fondova koji su opljačkali sredstva za sanaciju. Tko je za to odgovoran i tko će odgovarati svojom imovinom? Pozivam ministra (Tomislava Ćorića) da se probudi iz zimskog sna i riješi ovaj problem, poručio je Bulj jutros u Obrovcu.