ZADAR- Odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje, koji će u 2020. godini imati najviše posla, ostaje bez čak sedmero zaposlenika.

Troje inženjera građevine Vera Malecki, Oleg Jugović i Željko Karamarko odlaze u mirovinu početkom godine, a ostali su bez četvero referenata na poslovima izdavanja građevinskih dozvola. Dvije bivše zaposlenice prešle su u Zagreb, gdje rade u ministarstvima, jedna je napustila gradsku upravu, dok četvrta koristi trogodišnji porodiljni dopust, doznajemo od pročelnika Darka Kasapa.

Odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo jedan od najvažnijih u ustroju gradske uprave i zbog milijunskih prihoda od komunalnog doprinosa te legalizacije, u njemu posljednjih nekoliko godina nije bilo zapošljavanja. Tek međusobnih razmjena djelatnika iz nekad dva odvojena odjela. Tako je Ruđer Bošković prešao na izdavanje građevinskih dozvola, dok je Marijeta Kalanj Jelavić premještena na mjesto voditeljice odjeka za prostorno planiranje.

I dok na izdavanju dozvola može biti angažiran diplomirani pravnik, a njih ima na tržištu rada, inženjeri građevine ponovno su postali dragocjenost. Buđenjem građevinske djelatnosti, oni su tražena roba, daleko bolje plaćena, nego za službenički posao u gradskoj upravi. Na burzi rada nema nezaposlenih. Stoga će pročelnik Kasap imati kadrovskih problema da pokrije poslove iz svog resora u 2020.

Pogotovo zato što je prilikom posljednjeg nadzora iz Ministarstva dana uputa prema kojoj referenti koji izdaju građevinske dozvole dijele odgovornost s projektantima.