Zadarski Vodovod još uvijek nije povukao preporuku od 23. prosinca o prokuhavanju vode koja se koristi za piće. Zbog obilnijih oborina došlo je do zamućenja vode u dijelovima vodoopskrbnog sustava koji se snabdijeva sa crpilišta Dolac, Muškovci, a to uključuje i grad Zadar.

Direktor Vodovoda Tomislav Matek jutros nam je rekao kako je vrijednost mutnoće u posljednjem nalazu pala na 5 NTU (mjera za zamućenost), te se očekuje da će već sutra, s obzirom da nema značajnijih oborina, pasti ispod maksimalne dopuštene koncentracije od 4 NTU.

Razine zamućenosti mogu biti u rasponu od manje od 1 NTU do više od 1.000 NTU. Pri vrijednosti od 5 NTU voda je vidljivo mutna, a na 25 NTU je mračna. U Zadru je u jednom trenutku dostigla vrijednost od 28 NTU.

Osim mutnoće, svi ostali pokazatelji zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju cijelo su vrijeme bili sukladni važećim zakonskim propisima, ističu iz Vodovoda. Voda je pod stalnom kontrolom laboratorija Vodovoda d.o.o.Zadar i Zavoda za javno zdravstvo Zadar.