ZADAR- Da nije bilo tramontane koja je ponovno izbila dva bloka iz kamene instalacije Morskih orgulja, teško da bi Čistoća sjetila kako je treba održavati.

Tek kada su Morske orgulje pozelenile od muke, Iz Odjela za komunalne poslove podsjetili su Čistoću na posao skidanja naslage koje svjedoče o prepuštenosti utjecaju mora koje s druge strane potiče zvuk zadarske instalacije.

Za razliku od blagdanskog čišćenja, oštećene prije osam dana, Morske orgulje još nisu sanirane. Kamen kojeg je sila mora i vjetra izvukla iz ležišta vraćen je kranom kao privremeno rješenje. Drugi kameni blok još je u moru i čeka na gradskog koncesionara Stipčevića da nakon blagdana izađe na teren - 7. siječnja 2020. Tada će kameni blok izroniti i podići s morskog dna te će se vratiti na mjesto na koje je ugrađeno prije 13 godina.

Morske orgulje ovih dana nisu cjelovite kao kao i solarna instalacija Pozdrav suncu na kojoj se mjesecima čeka zamjena još 14 ploča. Na tom dijelu zadarska rive, ciklusi održavanje i sanacija smjenjuju se kao posljedica utjecaja prirodnih sila ali i fizičke agresije čovjeka.