Biogradski vijećnik Ante Fuzul javnosti je poslao pismo u kojem se osvrće na recentna zbivanja u Biogradu na moru. Pismo donosimo u cijelosti.

Kad se u tjedan dana posloži 1. krug predsjedničkih izbora, pa nakon toga Božić, malo je onih u Biogradu koji znaju da je prošli petak bila sjednica gradskog vijeća grada Biograda. Među najvažnije točke valja spomenuti rebalans proračuna za 2019., potom prijedlog proračuna za 2020. godinu te još neke sitnice bitne za život građana.

Na početku sjednice prethodilo je pitanje o stanju u tvrtki Croata d.o.o. i skandalu o kojem su izvijestile sve medijske kuće u RH. Gradonačelnika se suočilo s nekim činjenicama koje su u međuvremenu isplivale na vidjelo. No gradonačelnik je odbacio svaku odgovornost za sve ono o čemu su mediji pisali te okrivio bivšu direktoricu. Mi smo svoje mišljenje o tome iskazali kako i priliči Djedu mrazu, pa makar i lažnom, poklanjajući jaknu „pobjednički tim dr. Ive Sanadera", te dvije slike uz tekst: „Kad te umjesto matere obuće „Ćaća", onda se iza „Ćaće" skrivaš pa je velika šansa da završiš kao on. No, bit će svakako interesantno pratiti epilog ove priče. U međuvremenu je pokrenut predstečajni postupak na Trgovačkom sudu pa sadašnji direktor, za kojeg ne znamo po kojem natječaju je zaposlen, mora dati neke odgovore na traženje suda.

U rebalansu proračuna dogodilo se ono što se dogodi svake godine pred kraj godine - balon se ispuhao, došla je surova zbilja, planovi se nisu ispunili, naravno, uvijek je netko drugi kriv. I ovdje je netko drugi kriv, kao npr. slabo punjenje proračuna po osnovi naplate komunalnog doprinosa i komunalne naknade, ali to nas ne sprječava da u idućoj godini na tome temeljimo povećanje prihoda za čak 7-8 puta u odnosu na tekuću godinu. Prihode temeljimo na komunalnom doprinosu od gradnje iz projekta golfa na Baštijunu (odlagalište otpada), doma za stare i nemoćne na Kumentu (iza srednje škole i iznad naselja Kumenat), vjerojatno i kartinga. Dakle, temeljimo naplatu na projektima koji se iz godine u godinu sele iz proračuna u proračun, računaju se prihodi, a da se nismo pokrenuli s mrtve točke u tim projektima. Također, temelji se proračun na prodaji gradske imovine u visini od 74 milijuna kuna, pa smo i to popratili kako i priliči dobu božićne rasprodaje. Za primjer, gradska vlast zbog nesposobnosti da povuče sredstva iz EU fondova za ljetno kino, želi koristiti sredstva iz komunalne naknade i prodaje zemljišta. Pritom povećava iznos vrijednosti projekta sa 4,5 na 6 milijuna pravdajući to povećanjem troškova za građevinske radove.

Sljedeću, 2020. godinu, započinjemo s minusom od 25 milijuna kuna, jer je ova vlast, umjesto da u 2019. smanji dug grada za 7 milijuna isti povećala za toliko. No to ih ne sprječava da troše na bespotrebne projekte poput teniskih terena na Kosi zapad, pravdajući to činjenicom da nijedan teniski teren od 22 terena ne mogu koristiti jer su isti vlasništvo jedne hotelske kuće.

Puna vjere, vlast obećava da će u 2020. s 274 milijuna kuna sve riješiti, no prije toga moraju na kraju 2019. godine raditi posudbu od 1 milijun kuna, kao i prethodne godine, i godine prije toga. Taj 1 milijun im je potreban da uspiju pozatvarati dubioze nastale prikupljanjem i trošenjem 212 milijuna koje ove godine nisu uspjeli skupiti (rebalans je postavljen na 117 milijuna, dakle upola), ali zato će skupiti ove godine 274 milijuna, sigurno.

I za kraj, žalosno je reći da smo u adventsko vrijeme mi vjerojatno jedini grad koji nema ukrašen bor ispred gradske vijećnice niti smo imali ikakva adventska događanja. Tko zna, možda je kriv onaj milijun koji nije odobren na vrijeme, pa ni bor nije stigao na vrijeme, ali hoće. Znakovita je bila čestitka koju smo kao vijećnici dobili na izlasku: Sretna Nova godina i Božić. Možda se to sada i slavi tim redom, tko zna.