Sudac istrage Županijskog suda u Zadru odbio je prijedlog Općinskog državnog odvjetništva za određivanje istražnog zatvora protiv 39-godišnjeg osumnjičenika za kaznena djela protiv braka, obitelji i djece, koji je podnesen na temelju opasnosti od utjecaja na svjedoke i dokaze te ponavljanja kaznenog djela.

- U navedenom predmetu osumnjičeniku su određene mjere opreza, kao zamjena za istražni zatvor, odgovor je kojeg smo jutros dobili od glasnogovornika Županijskog suda u Zadru Hrvoja Viskovića.

Muškarca iz Zadarske županije sumnjiči se na počinjenje kaznenih djela u stjecaju, i to protiv pravosuđa sprječavanjem dokazivanja iz čl. 306. st. 1. KZ-a, protiv osobne slobode prijetnjom iz čl. 139. st. 4. u vezi sa st. 2. KZ-a, te dva kaznena djela protiv braka, obitelji i djece povredom djetetovih prava iz čl. 177. st. 2. KZ-a sve u vezi čl. 51. KZ-a.

Prema izvještaju DORH-a, "postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 39-godišnjak počinio navedena kaznena djela tijekom studenog i prosinca ove godine na području Zadarske županije, odnosno da je počinio navedena kaznena djela na štetu supruge i maloljetne djece te da je počinio prvo kazneno djelo da utječe na svoju suprugu kako bi ona u pokrenutom postupku pred sudom izmijenila svoj raniji iskaz kojim ga tereti."

Posljednja dva kaznena djela podrazumijevaju sljedeće: "tko zlostavi dijete ili ga prisili na pretjerani rad ili rad koji ne odgovara njegovoj životnoj dobi, na prosjačenje ili ga navodi na drugo ponašanje koje je štetno za njegov razvoj ili na drugi način povrijedi djetetova prava kaznit će se kaznom zatvora od jedne do pet godina."

Zbog osjetljivosti predmeta s obzirom na uključenost djece, ne smije se iznositi više detalja o slučaju kao niti okolnosti donošenja ovakve odluke suca istrage.