Da je sa samo 24 godine postao najbolji zadarski policajac, kada se radi o doprinosu ovogodišnjoj turističkoj sezoni, odnedavno se može pohvaliti Bibinjac Josip Iglić, viši policajac Prve policijske postaje Zadar.  Za profesionalnost i odgovornost uručena mu je nagrada "Nasmiješeno sunce".

Policajac je službeno postao završetkom Srednje policijske škole u Zagrebu 2013. godine i od tada mladi Josip radi kao vođa ophodnje na području Poluotoka, a u službi gotovo šest godina. Svakodnevni radni zadaci su mu održavanje javnog reda i mira, pješačka zona i prevencija u blizini ugostiteljskih objekata i noćnih klubova.

- Ljeti smo radi predostrožnosti u vrlo bliskom kontaktu s turističkim vodičima, konobarima, vlasnicima ugostiteljskih i noćnih objekata, kao i zaštitarima. Par puta je bilo situacija da se izgubilo dijete, a jedanput sam ga čak i ja pronašao. Česti su slučajevi i da stranci u ljetnoj gužvi izgube dokumente, no sve se to brzo rješava i ima sretan kraj. Kada stigne jesen i mališani krenu u školu, svakodnevno se od 7:15 do 8 sati zadržavamo u blizini Osnovne škole Petra Preradovića, kako bi sretno došli do svoje školske klupe, prepričava nam mladi policajac svoj tipični radni dan.

Josip nam govori i o tome kako ga građani na ulici zaustavljaju i radi informacija ili pokazivanja direkcija, pa sa smiješkom kaže da često nije samo policajac već i turistički vodič:

- Stranci nas često pitaju za informacije o kulturno-povijesnim znamenitostima i direkciju do, primjerice, Turističko-informativnog centra. Domaći nam uglavnom prilaze kako bi nas tražili savjet ili prijavili svoje svakodnevne probleme, narušavanje javnog reda i mira, gubitke dokumenata, krađe i sl.

Ne krije da obožava svoj posao, kao ni da mu je to zapravo ostvareni san:

- Još od malih nogu htio sam biti policajac - volim akciju i adrenalin. Osim što su me inspirirale policijske serije koje sam često gledao, poput Cobre 11, potaklo me i to što potječem iz "policijske" obitelji: moja otac, rođak, ujak - svi su oni policajci, pa sam i ja krenuo njihovim stopama. U našoj postaji atmosfera je odlična, kolegijalnost je na razini, usmjereni smo jedni na druge i čuvamo si leđa. Povjerenje je maksimalno, kao i uvažavanje.

No po prirodi policijskog posla ima i izrazito stresnih dana, pa je svoj "ispušni ventil" Josip pronašao u igranju tenisa kojeg svakodnevno trenira u zadarskoj teniskoj ligi.

- Nisam se nadao da ću dobiti niti sam znao da sam predložen za nagradu dok ju nisam dobio. Zahvalan sam što su me prepoznali i to mi je svakako poticaj da u budućnosti budem još bolji, zaključuje mladi zadarski policajac koji je ovih dana otišao na zasluženi odmor.