U jednom zadarskom restoranu krajem prošlog tjedna došlo je do zdravstvenih problema nakon konzumacije tune, što na žalost, potvrđuje kako je ta namirnica kod nas može biti jako opasna. Osobito za one koji su alergični, a da jesu to su osjetili njemački turisti.

Povratnu informaciju o tom slučaju, dobili smo iz Državnog inspektorata: "Po dojavi epidemiologa o dvoje njemačkih državljana koji su zaprimljeni na Hitnom prijemu OB Zadar zbog trovanja histaminom nakon konzumacije odreska od tune, obavljen je inspekcijski nadzor Državnog inspektorata u restoranu u Zadru. Odmah je zabranjeno privremeno stavljanje na tržište, odnosno, priprema preostale količine zamrznute tune. Uzeta su dva uzorka tune, jedan zamrznute, a drugi odmrznutog odreska koji su poslani u NZJZ Split.

Analitičko izvješće Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije za zamrznuti odrezak tune analiza je pokazala prisutnost histamina od 13 mg/kg (dopušteno je 200 mg/kg), a za odmrznuti odrezak 6.4 mg/kg (dopušteno isto 200 mg/kg)."

Uzorci su sukladni Zakonu o higijeni hrane i Uredbi, ali ukoliko je osoba alergična na histamin i navedena prisutna količina koja je utvrđena može prouzročiti reakciju organizma, navodi se u odgovoru.

Pitali smo ih i kakvi su rezultati akcije nadzora inspekcija Državnog inspektorata u drvenim kućicama "Advent" gdje se sprema i poslužuje hrana. 

"Provedeno je ukupno 20 koordiniranih nadzora (inspekcija rada, zaštite na radu, turističke inspekcije, sanitarne i zaštite okoliša) u kojima su izdane dvije naredbe, jedna mandatna kazna i jedan optužni prijedlog. Turistička inspekcija je izdala dvije naredbe, dok je sanitarna  u jednom slučaju naplatila mandatnu kaznu i u jednom slučaju podnijela optužni prijedlog", navodi se u odgovoru Državne inspekcije u kojem se ne navodi koje su to nepravilnosti uočene.