Uz odluku o smanjenju zakupa za 10 posto urednim najmoprimcima kroz tri zimska mjeseca, na Gradskom vijeću razvila se rasprava o pustoši gradskog središta. Hoće li i kako, po uzoru na Dubrovnik, ali i neke druge gradove i općine, Grad Zadar zaštititi dugogodišnje zakupce svojih poslovnih prostora, pogotovo one koji rade preko zime, pitao je Mladen Malta.

Neki su vijećnici govorili o mogućnosti da se zadarski obrtnici tijekom zime oslobode plaćanje zakupa javnih površina, kao što će to biti u Dubrovniku.

Međutim, gradonačelnik Branko Dukić ne pristaje na takve usporedbe te podsjeća da je popust za zakup dan u Gradu Zadru kao krizna mjera. 

- Zadar je dva puta veći. Ja sam prije dvije godine bio u Dubrovniku u ovo doba - tamo nema ni pasa. Mi smo imali dvije odlične turističke sezone. Radimo na povećanju prometa, a vi sad govorite o pustoši. Pa neka se stanovništvo malo i odmori od turista. Ja imam hrabrosti reći da ne prihvaćam takav prijedlog, kazao je Dukić, dodavši kako je sve manje zatvorenih prostora s izlozima prekrivenih papirom.

Gradonačelnik je najavio kako će se zbog kišnog perioda u kojem su se morali otkazati neki koncerti, Advent produžiti za tjedan dana jer, kako je rekao, želimo da ljudi zarade.

U raspravu se uključio vijećnik Erol Gaši s iskustvima vlastite obrtničke obitelji.

- Malo mi je tužno bilo čuti gradonačelnika koji je vijećniku i obrtniku Malti rekao: ako ti izađeš, netko drugi će dati za taj prostor tri puta više. Svaka krizna mjera koja traje godinama, znači da nismo doskočili. Smeta mi mišljenje da obrtnici mlate novac, jer da je tako ne bi se zatvaralo zimi. Od 15. rujna u Petrčanima kao da je pala atomska bomba. To je ta senzonalnost koja ubija Dalmaciju koja nije Istra. Moramo pronaći model da ta sezona traje duže, mišljenja je SDP-ov vijećnik.

 - Nedostaje nam strategija upravljanja gradskim prostorima, i kada to budemo imali, sve će biti lakše, zaključila je HDZ-ova Elvira Sterle.

Kako oživjeti Grad, o tome često govorimo. Nije puno dati 400 tisuća kuna za ukrašavanje. Ako nam Poluotok izgleda sablasno mračno, mi ćemo izgubiti Grad, kazala je Sterle. Njoj je replicirao predsjednik Vijeća, Zvonimira Vrančić koji je među ostalim kazao kako on svaki dan šeta po Gradu, ali nju nije nikada vidio. Nisam ni ja vas, uzvratila je Sterle.