Grad Zadar u sljedećoj će godini otkupiti zemljište za gradnju dviju pristupnih cesta uz raskrižje na Žmirićima. Pročelnik Darko Kasap na današnjoj sjednici Gradskog vijeća rekao je kako je riječ o velikom projektu, a Hrvatskim cestama sigurno će trebati jedna ili dvije sezone da ga se završi.

- Dvije pristupne ceste služit će za privremenu regulaciju prometa, kako žitelji zapadnog dijela županije ne bi izgubili kvalitetnu prometnu povezanost sa Zadrom, rekao je Kasap. Poznato je da će jedna cesta ići iznad centra Plodine, te će izbiti na cestu iznad zadarskog azila.

Oporbeni vijećnici, među njima Irena Dragić, prigovorili su što su se u ranijim projektima bacili veliki novci bez da se postigao napredak oko gužvi na Žmirićima. Demantirao ju je HDZ-ov Ante Kolega.

- Nisu problem prometna rješenja, nego promet koji se iz godine u godinu povećava. Možemo napraviti rješenje koje je bolje od prethodnog, ali se promet stalno povećava jer je Zadar dinamičan grad, dolazi sve više ljudi živjeti i raditi ovdje, kupuju stanove, više je turista. Gradska uprava djeluje u skladu sa zahtjevima vremena, intervencije su bile dobre, došlo je vrijeme za novu, rekao je Kolega.

- Šest mjeseci nakon prošle rekonstrukcije rečeno je da treba ići u novu, replicirala je Dragić. - Nakon uloženih milijuna čak su i prometni stručnjaci rekli da je rješenje pogrešno. Nisam ja ta koja ne zna da ima više turista i automobila, ali je odmah nakon restrunkcije bilo svima sve jasno, kao i da je rotor kod bolnice bio protočniji od ovog čudovišta od cesta koje su sada tamo, rekla je Dragić.

Objašnjavajući program komunalne gradnje Kasap je rekao kako je on ambiciozan, ali i da ovisi o čimbenicima na koje se ne može utjecati, od komunalnog doprinosa, imovinsko-pravnih odnosa, drugih sudionika koji sudjeluju u gradnji cesta. Rekao je i kako bi se rotor na skretanju s Ulice Miroslava i Janka Perice prema Gaženici trebao početi graditi prije sezone, dok nema uvjeta za gradnju rotora nešto ranije, kod skretanja za Ričine.

- Tu ćemo napraviti lijevi skretač, jer ne možemo otkupiti zemljište za gradnju rotora. S jugozapada je željeznička pruga, a uz cestu zaštićeni koridor za gradnju buduće ceste, pa ne postoji mogućnost otkupa, rekao je Kasap.