ZADAR- Petrčane su jučer stradale uslijed jake tramontane, zapadnog vjetra od kojeg priobalni dio tog mjesta nije zaštitio ni povećani parapet lukobrana.

Upravo, taj uređeni dio obale u Petrčanim, najviše se našao na udaru snažnog vjetra i mora, a kumovala je i veća količina kiše. Nešto više od godinu dana, od kada su završeni radovi na uređenju obale, pulentada je pokazala i sve slabosti završenog projekta. Kameno postolje s drvene klupe izvučen je iz svog ležišta, drvene plohe su podignute, te su pomaknute kućice za instalacije. Ugradnja očito nije čvrsto izvedena, a iz prizora jutros snimljenih vidljivo je da se petrčanska riva i ne održava. U Petrčanima je olujni vjetar prouzročio veliku štetu a mještani se boje da će posljedice ostati vidljive i dogodini. Zabrinjava ih i što je stradalo pet, šest privezanih brodica i što se to drugi put događa od kada je lučica izgrađena.

Županijska lučka uprava (ŽLU) se odmah angažirala na sanaciji štete u lučkom dijelu za kojeg su oni odgovorni. Počelo se danas, a radit će se i na Badnjak u suradnji s gradskim komunalcima, najavio je ravnatelj ŽLU, Davor Škibola.

Od njega doznajamo da su najveću štetu imali na Silbi, gdje su u tijeku radovi u portu. No, jučer je zapadni vjetar bacio kontejner Sun Adria, izvođača radova u more te oštećena signalna plutača.
U lučici Kukljice potopljena su dva broda.