Zadarski SDP-ovci s oduševljenjem su dočekali rezultate prvog kruga predsjedničkih izbora iz kojeg je kao pobjednik izašao Zoran Milanović s 29,53 % osvojenih glasova. 

Na razini Zadarske županije pobjedu je odnijela HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović s osvojenih 36,79 % glasova, no Zadar je ipak dobio Milanović, što je bio dodatan razlog za slavljeničku atmosferu na Trgu pet bunara. 

- Zadar je pokazao da želi normalnu Hrvatsku, da nam je dosta izjava i lažnih obećanja predsjednice, Hrvatske koja tone u represiju, ksenofobiju, koja nije otvorena i nije transparentna. Hrvatska kao i Zadar pokazali su da žele normalnu, slobodnu, transparentnu, otvorenu i znatiželjnu Hrvatsku. Priča nije gotova, to nam je svima jasno. Mi ćemo se nadati najboljem i svi ćemo se maksimalno potruditi da i 5. siječnja, kao 3. siječnja 2000. godine (op.a. pobjeda Ivice Račana), dobijemo normalnu Hrvatsku. Ni najmanje nas nije iznenadio rezultat u Zadru s obzirom na to koliko smo truda, energije, želje i volje uložili i s obzirom na ponudu ostalih kandidata, način i sve... Očekujemo još bolji rezultat u drugom krugu, istaknuo je SDP-ov Jure Zubčić. 

Pobjedu Milanovića u prvom krugu izbora očekivala je i predsjednica Županijske organizacije SDP-a Renata Sabljar Dračevac. 

- Puno nam je bitnije ono što će se desiti za 2 tjedna pa pozivam sve glasače da izaberu predsjednika i tražit ćemo pomoć da sačuvamo izbore kako bi bili pravovaljani. Nas je uvijek strah hoćemo li uspjeti sačuvati kutije, poručila je Sabljar Dračevac. 

Nju nije ni iznenadila velika razlika između Milanovića i Grabar-Kitarović kojom je HDZ-ova kandidatkinja uvjerljiva pobjednica na razini Zadarske županije. 

- Kada komparirate te rezultate s rezultatima kroz druge cikluse izbora, možete vidjeti da je to tu negdje, odnosno naša županija i naši ruralni krajevi su takvi kakvi jesu. Pobijedili smo naravno u Tkonu, ali smo izgubili u Kalima i Salima. Ne za puno, već za šest glasova, no i dalje to boli, ali tu ćemo nešto napraviti do sljedećeg puta, najavila je predsjednica ŽO SDP-a. 

Atmosferu u stožeru na Trgu pet bunara snimio je naš fotograf Krešimir Sorić.