U organizaciji Policijske uprave zadarske, Zadarske Županije, Matice umirovljenika Zadarske županije te Matica umirovljenika Sukošan i Bibinje uz potporu Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije dana 19. prosinca u Domu mladeži Sukošan provodile su se aktivnosti iz lokalnog preventivnog projekta „Sigurnost osoba treće životne dobi".

Ovom prigodom policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika PU zadarske u suradnji sa policijskim službenicima Druge policijske postaje Zadar educirali su članove matica umirovljenika o obilježjima kaznenih djela prijevara, obilježjima počinitelja te o važnosti samozaštitnog ponašanja svakog građanina kako bi spriječili da postanu žrtvama kaznenih djela. Umirovljenike su upoznali sa savjetima o samozaštitnom ponašanju građana koji se nalaze na prigodnim brošurama tiskanim u okviru ovog projekta, te kako postupiti ukoliko se kazneno djelo ipak dogodi.

Zatim je odigrana kazališna predstava „Kao san" u izvedbi MAK TEATRA iz Zagreba. Tijekom predstave u obliku monodrame prezentirane su ispovijesti žrtava različitih oblika krađa i prevara. Scenarij i režija osmišljeni su s puno komičnih momenata tako da je publika o ovoj ozbiljnoj temi učila na dramski način. Pripovjedač je nastojao gledateljima osnažiti vještine samozaštite od džepara i prevaranata, te ih je učio kako pravilno reagirati u različitim situacijama.

„Sigurnost osoba treće životne dobi" lokalni je preventivni projekt kojem je nositelj Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije, a partneri Zadarska županija, Policijska uprava zadarska i Matica umirovljenika Zadarske županije. Projekt se na području PU zadarske provodi još od 2012.godine i to u obliku edukacije osoba treće životne dobi od strane policijskih službenika i uz potporu lokalne samouprave, a ove godine je upotpunjen i sa dramskim programom.

Projekt je usmjeren na sprječavanje kaznenih djela prijevara lažnim predstavljanjem i prodajom lažne robe, a ciljana skupina su osobe starije od 65 godina i članovi matica umirovljenika sa područja cijele Zadarske županije.