Nakon dva mjeseca policijski službenici Službe kriminalističke policije i Prve policijske postaje Zadar dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom muškaraca koji stoje iza napada na mlade američke vojnike u zadarskom noćnom klubu.

U sklopu provedenog kriminalističkog istraživanja obavljen je veći broj razgovora sa svjedocima događaja te druge mjere i radnje iz nadležnosti policije, priopćili su jutros iz PU zadarske.

Prijavljena su dva hrvatska državljanina, 19-godišnjak iz Zadra i 33-godišnjak iz Splita, zbog osnovane sumnje da su 20. listopada 2019. godine oko 03.15 sati  u Ulici Obala Kralja Tomislava u Zadru u ugostiteljskom objektu, fizički napali dva američka državljanina u dobi od 24 i 25 godine i tom prilikom 24-godišnjaka lakše ozlijedili, dok je 25-godišnjak odbio liječničku pomoć.

Obrada događanja rezultirala je prekršajnim prijavama. Protiv 19-godišnjaka i 33- godišnjaka podnesen je optužni prijedlog zbog prekršaja iz članku 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (naročito drsko ponašanje). Za ovaj je oblik prekršaja predviđena novčana kazna u protuvrijednosti od 50 do 350 njemačkih maraka (stari zakon) ili kazna zakona u trajanju do 30 dana.

U javnosti se kao uzrok napada spominjala seksualna orijentacija i način plesanja mladih Amerikanaca, no iz policije ističu kako do sada provedenim istraživanjem nije utvrđeno postojanje elementa kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti ili da je mržnja motiv počinjena djela. Kriminalističko istraživanje noćnog događaja ipak se nastavlja.