Bivši direktor tvrtke Ostrea, Neven Badurina (49), ove blagdane neće provesti iza rešetaka kao što je to bio slučaj prošle godine. 

Nakon ispitivanja zbog sumnje da je glavni akter novog slučaja gospodarskog kriminala, teškog više od 20 milijuna kuna, Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je zadržavanje u istražnom zatvoru na osnovu opasnosti od ponavljanja kaznenog djela te utjecaja od supočinitelje i svjedoke. No, od glasnogovornika Županijskog suda u Zadru Hrvoja Viskovića doznajemo kako je sudac istrage odbio takav prijedlog te Badurinu pustio na slobodu. Iz odvjetništva su najavili žalbu na takvu odluku. 

Na slobodu je pušten i 36-godišnjak kojeg se sumnjiči za kazneno djelo prouzročenja stečaja. Podsjetimo, policija je prijavila ukupno pet osoba, četvoricu hrvatskih državljana (1970. 1963., 1982. i 1994.) i jednu hrvatsku državljanku (1995.) zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta. 

Prema izvještaju DORH-a, postoji osnovana sumnja da je prvookrivljeni Badurina, kao vlasnik i odgovorna osoba u više trgovačkih društava sa sjedištem u Stankovcima i Novalji; zajedno i dogovorno s drugih četvero okrivljenika, kao odgovornim osobama u drugim trgovačkim društvima, s ciljem pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi za sebe i druge, na štetu državnog proračuna i tih trgovačkih društava, izrađivali lažne račune i sklapao fiktivne ugovore kako bi izbjegli plaćanje poreza na dodanu vrijednost te iz tvrtke za sebe neosnovano izvukli novac. Osnovano se sumnja da su si na navedeni način pribavili imovinsku korist u iznosu od oko 7.000.000,00 kuna, a sve na štetu tih trgovačkih društava, te da su utajili porez u iznosu od oko 4.400.000,00 kuna. Postoji osnovana sumnja i da su sklapanjem fiktivnih ugovora prenosili imovinu pojedinih društava u situaciji kad su društva postala insolventna i kada je trebao nastupiti stečaj te tako osujetili naplatu potraživanja od strane vjerovnika, pa su na taj način oštetili više vjerovnika za iznos od oko 15.000.000,00 kuna.