Gosti prošlotjedne emisije "Na mladima svijet ostaje" bili su studenti Josipa Romić i Jakov Vrančić, volonteri Udruge mladih Ahimsa. Ahimsa je ove godine osvojila Volontersku ruku za razvoj volonterstva na području Zadarske županije, a mladi volonteri, naši gosti, zahvalnice za svoj rad. Ova je udruga okupila mlade zadarske aktiviste čiji se rad odvija kroz razne radionice, organiziranje događaja, volontiranje i puno zabave.

- Volontiranjem sam se počeo baviti jer sam tražio dodatnu aktivnost kojom bi se bavio u svoje slobodno vrijeme. Danas volontiram pretežito u Zadarskom azilu, radim s djecom sa Downovim sindromom, ali i na pojedinačnim i kraćim eventima, rekao nam je 22-godišnji Splićanin Jakov koji se volonterstvom bavi nešto više od godinu dana.

- Dolaskom u Zadar vidjela sam oglas da se traže volonteri za „Tetu pričalicu" na Odjelu za pedijatriju Opće bolnice Zadar pa sam se tome i priključila. Kasnije smo se kao studenti priključili humanitarnoj akciji u studentskom domu za Dom za odgoj djece i mladeži, koju sam imala prilike i upoznati. Tako je sve krenulo, pa već četvrtu godinu zaredom volontiram na istom mjestu. Od toga su počele sve ostale volonterske mreže, nastavila je Kaštelanka Josipa.

Mladi volonteri istaknuli su im svaki osmijeh djece koje pomažu puno znači, a oni duplo vrate dobiveno: 

- Za volontiranje potrebna je samo dobra volja, nema nekog profila osobe na koji sam naišao da ne bi bio u stanju obavljati neku volontersku funkciju. Poprilično je velik gušt raditi to što radimo, kaže Jakov koji je istaknuo kako nema niti jednog negativnog iskustva zbog pozitivne energije kojima zrače ljudi koji dolaze pomagati.

Josipa smatra kako se volonterstvo dovoljno promovira među populacijom mladih, kao i da se žele uključiti.

- Problem je što se često desi da u međuvremenu nađu drugi interes pa opadne i osjećaj koji bi trebali doživjeti nakon dužeg vremena bavljenja volonterstvom, zaključak je mladih aktivista koji su pozvali sve zainteresirane da im se priključe.