Nakon što je ginekologinja dr. Ilva Marić raskinula ugovor s HZZO, njezinih 9300 pacijentica dobilo je obavijest kojom ih voditeljica područnog ureda Dubravka Darrer Carić upućuje na izbor nove ginekologinje, odnosno ginekologa.

Zadranke su se našle u nezavidnoj situaciji. Možda bi se mogle upisati kod ginekologa u Obrovcu, Benkovcu, Biogradu... jer je jedini ginekolog pri Domu zdravlja, dr. Ivan Perović jučer dao otkaz. On je u mirovini, a na njegovu ambulantu je trebao pasti veći dio tereta kod upisa pacijentica dr. Marić. Doznali smo to dan nakon što smo razgovarali s ravnateljicom Doma zdravaja dr. Renatom Bekom. Ona nam je rekla kako je HZZO naredio upis pacijenata svim ginekolozima, bez obzira jesu li oni popunili limit od 9000 pacijentica. To su ginekolozi čije su ambulante u koncesiji koju plaćaju Zadarskoj županiji, dok im HZZO uplaćuje mjesečnu glavarinu za svaku prijavljenu pacijenticu. 

Zbog čega je Dom zdravlja sebe doveo u ovakvu situaciju i zbog čega Zadranke ne mogu imati zakonom obaveznu primarnu ginekološku zaštitu, pitali smo ravnateljicu Doma zdravlja.

- Na dva natječaja nije nam se nitko javio i sad ćemo objaviti treći, kazala nam je dr. Bek. Na prvi se javila pa je prijavu i povukla ginekologinja iz Gospića koja je kao umirovljenica radila u koncesioniranoj ambulanti dr. Marić. Kako privući ginekologe u zadarski Dom zdravlja ili na koncesiju kada im je u privatnoj praksi osigurana lagodnost posla i daleko veća zarada? Je li Dom zdravlja na vrijeme osigurao kadrove? Imamo dvoje liječnika na specijalizaciji koja, po mojoj ocjeni, traje predugo - pet i pol godina. Za godinu dana u Dom zdravlja trebao bi nam se vratiti doktor koji će položiti specijalistički ispit. Tu smo specijalizaciju mi osigurali iz vlastitog novca, a na drugu koja je išla preko EU financiranja, prije dvije godine otišla je jedna mlada liječnica, informirala nas je dr. Bek.

Primarna ginekološka zaštita žena u Zadru je u kolapsu. Među pacijenticama dr. Marić ostalo je, doznajemo, 500 trudnica od kojih će sigurno jedan veći dio morati ili htjeti plaćati da im ona i dalje vodi trudnoću. Takve stvari ne mogu biti "žrtveni jarci" ovoj nesvakidašnjoj, a opet nimalo iznenađujućoj situaciji s deficitom ginekologa.