Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika objavilo je odluku o odabiru idejnog likovnog rješenja spomen-obilježja za žrtve iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Cilj javnog natječaja bio je dobivanje spomen-obilježja koji će se postavljati na mjestima istraženih masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Temeljem odluke ocjenjivačkog suda, prvu nagradu između 13 radova prijavljenih na natječaj dobio je zadarski arhitekt Nikola Bašić sa suradnicima Krešimirom Damjanovićem (grafičko oblikovanje i 3D modeliranje) i Stjepanom Štrumanom (model). Na drugom mjestu nalazi se rješenje Kuzme Kovačića, a na trećem Nikole Džaje.

U odluci je obrazloženo kako se "prvonagrađeni rad ističe jasnoćom, sažetošću i pročišćenošću oblikovanja. Stroga geometrijska dvojnost kvadrata i kruga nudi bogatu interakciju odnosa punine i praznine, plohe i prostora. Naizgledna objektivnost oblika i materije, u svakom specifičnom ambijentu, dobiva mogućnost drugačijega prepoznavanja. Kvadratni okvir i čisti krug ugrađeni su u zemlju i mijenjaju osnovne proporcije postajući poput portala koji korespondira s prirodnom okolinom. Okrugla ploča nudi relevantne dodatne informacije o položaju stratišta na teritoriju Hrvatske i okolini. Tretman površine od kojih su osnovne plohe zagasite, mat pjeskarene, a rubovi ostavljeni sjajni i blistavi stvara svjetlosnu dinamiku važnu zbog prepoznatljivosti u raznim uvjetima. Dodatna vrijednost rješenja su i predstavljena četiri modula veličina čime se osigurava jednostavniji smještaj spomen-obilježja na različitim lokalitetima. Rad je ekonomičan, jednostavan za dobavu, postavljanje na različitim terenima i održavanje".

Izložba natječajnih radova postavit će se od 15. do 26. siječnja sljedeće godine u Galeriji Bačva Doma hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu.