U Maloj vijećnici Doma Zadarske županije danas je u okviru projekta Welcome održana svečana dodjela priznanja za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji. Županija je 2015. godine pokrenula program označavanja obiteljskog smještaja, kojim se potiče ulaganja u edukaciju, standardizaciju, marketinško oblikovanje, certificiranje te dodjela oznaka pripadajućih podbrendova: City/Rural/Family/Bike Magic. Time se želi stvoriti nova osnova za povezivanje nositelja obiteljskog smještaja te nadopuna postojećeg sustava kategorizacije.

Županija subvencionira kamatu i daje jamstvo za kredite, a svi koji provedu ovaj program dobivaju oznaku "Welcome". Oni koji misle da su napravili najviše kandidiraju se za nagrade, o čemu obilazi povjerenstvo koje obilazi iznajmljivače.

- Ovo je dobar projekt, što vidim po zadovoljnim licima iznajmljivača. Znamo da turizam u hrvatskom BDP-u sudjeluje s 20 posto, a kod nas i više. Privlačna smo destinacija, radimo svakodnevno na tome, brojke nam idu u prilog - preko 2 milijuna turista i 14,5 milijuna noćenja u ovoj godini. Brojke su samo jedan dio, a moramo raditi na kvaliteti, uslugama, ponudama, raditi sve da privučemo što više kvalitetnih gostiju. Zato smo i pokrenuli ovaj program, kako bismo sustavno pomagali onima koji ulažu u kvalitetu i prate trendove koje turizam traži, rekao je na svečanoj dodjeli župan Božidar Longin, ujedno i predsjednik Turističke zajednice Zadarske županije.

Nagrade su dodijeljene za tri glavne kategorije smještaja: sobe, apartmane/studio apartmane i kuće za odmor. Najbolje sobe nudi Ana Katalinić iz Starigrada, na drugom mjestu je Dario Longin iz Zadra, a na trećem Nada Baranović iz Kožina. U kategoriji apartmani/studio apartmani pobijedila je Katarina Bakija (Pakoštane), drugi je Željko Otavijević (Sutomišćica), a treći Davor Keran (Sukošan).

Holiday Home Bepo i Zara Sandre Sudinje najbolja je kuća za odmor

Najbolju kuću za odmor gostima nudi Sandra Sudinja iz Sukošana, a drugo mjesto pripalo je Nedi Šimović (Poljica). Svim pobjednicima pripala je novčana nagrada od 15 tisuća kuna, za drugo mjesto dobilo se 10, a za treće 5 tisuća kuna.