U povodu stote godišnjice rođenja zadarskog nadbiskupa Marijana Oblaka u subotu je u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa Zmajević u Zadru održan znanstveni kolokvij. Među predavačima je bio prof. dr. Ante Uglešić, bivši rektor zadarskog sveučilišta, ujedno i Oblakov nećak koji je blizak poznavatelj osobnosti nadbiskupa Oblaka.

- Mons. Marijan Oblak jedan je od ljudi koji su najviše obilježili povijest Zadra u drugoj polovici 20. st. Stota obljetnica njegovog rođenja povod je da mu se zadarska sredina dostojnije oduži, jer je svojim životom i djelovanjem to zaista i zaslužio" poručio je dr. Uglešić.

Zadarskom nadbiskupijom kao ordinarij mons. Oblak upravljao je 27 godina, od 1969. g. do umirovljenja 2. veljače 1996. g. U kronotaksi zadarskih pastira mons. Oblak je 67. zadarski nadbiskup, odnosno 44. zadarski biskup te 111. pastir u 17 stoljeća Zadarske Crkve. Mons. Oblak je posljednji zadarski nadbiskup koji je od Pape primio palij, jer to sada primaju samo nadbiskupi metropoliti. Također je posljednji hrvatski koncilski otac koji je sudjelovao na Drugom vatikanskom koncilu, a njegov prijedlog da svećenik i narod zajedno mole Oče naš na misi ostaje njegovim trajnim tragom u liturgiji cijele Crkve.

- Bio je izraziti rodoljub i domoljub, erudit, poliglot, čovjek iznimne karizme, čuvar i promicatelj duhovnog blaga, spisatelj, obnovitelj, graditelj i čuvar crkvene baštine. Zalagao se za nacionalno jedinstvo, teško je patio zbog stradanja hrvatskog naroda, domovine i Nadbiskupije u Domovinskom ratu. Posebnu brigu pokazivao je za očuvanje vjere, hrvatske nacionalne baštine, jezika i kulture općenito, rekao je dr. Uglešić.

Prepoznavši zasluge nadbiskupa Oblaka, predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ga je Redom kneza Branimira s ogrlicom 14. rujna 1995. g. Uz Dan Grada na blagdan sv. Krševana, zaštitnika Zadra, Gradsko vijeće Zadra dodijelilo je mons. Oblaku Nagradu Grada Zadra za životno djelo 24. studenoga 1997. g. Nagradu za životno djelo dodijelila mu je i Zadarska županija 16. travnja 2005. g. Zaspao je tiho i mirno, a njegova duša preselila se u Vječnost 15. veljače 2008. g. u Nadbiskupskom domu u Zadru u prisutnosti dijela svoje najuže obitelji i zadarskog ordinarija Ivana Prenđe.

U homiliji mise koju je predvodio na sprovodu mons. Oblaka, a okupio je 25 nad/biskupa, 200 svećenika i tisuće vjernika, kardinal Josip Bozanić je rekao: „Opraštamo se od biskupa Stepinčeva doba koji je službu obavljao u teškim povijesnim vremenima, koji je doživio beatifikaciju svog uzora kardinala Alojzija, nadbiskupa koji je pod predsjedanjem kardinala Franje Kuharića s drugim hrvatskim biskupima predvodio hrvatski narod u velikom jubileju kršćanstva u Hrvata. Mi nadbiskupa Oblaka pamtimo ne samo po kušnjama u kojima je ustrajao, nego i po nadi koju nam je ostavio".