Glavna akterica skandala u Biogradu, bivša direktorica Nikolina Kovačević koju policija istražuje zbog namještanja auta na nagradnoj igri Radija BNM, svojedobno je kao novinarka jednog zadarskog portala, namjestila vijest kako bi Grad Zadar trebao prijaviti novinarku portala 057info jer je "provalila u Kneževu palaču". Bila je to tipična "fake news". Ali  tako je započela njena karijera nacionalnih razmjera, koju je otkrila Inicijativa za bolji Biograd. Od njih je potekla afera o namještanju nagradne igre na radio postaji koja je u većinskom vlasništvu Grada Biograd. 

Inicijativa za bolji Biograd jučer je poslala novo priopćenje:

Nakon što smo poslali prvi dopis na sve veće medijske portale, više portala je objavilo vijest o aktualnoj aferi namještanja nagradne igre na biogradskom radiju: Radio 057, Jutarnji, Index i Zadarski.hr

LINK:
http://www.057info.hr/vijesti/2019-12-06/policija-na-biogradskom-radiju-izmislili-30-rodendan-kako-bi-namjestili-nagradnu-igru
https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/4-kantuna/clanak/id/638233/direktorica-radija-nikolina-kovacevic-namjestila-nagradnu-igru-auto-dala-deckovoj-mami-a-skuter-zaposlenici-gradske-uprave-imala-je-placu-od-12-tisuca-kuna-i-sluzbeni-auto-a-ostavila-je-minus-od-800000-kuna-i-deset-ljudi-od-ljeta-bez-place
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/direktorica-radija-izmislila-da-postaja-slavi-30-rodendan-pa-na-nagradnoj-igri-izvukla-svekrvu-kao-dobitnicu-toyote-u-slucaj-se-umijesala-policija/9746470/

Iskrena zahvala medijima koji su objavili!
Je li istragom obuhvaćena gradonačelnikova šefica gradske uprave čija je mama dobila skuter?

Nažalost novinari nisu uspjeli dobiti komentare sudionika ovog kriminalnog djela u koji je uključen politički vrh biogradskog HDZ-a i bivša direktorica Radija BnM. Ne bi se pročelnica jedinstvenog upravnog odjela (šefica gradske uprave) Drina Bešenić i gradonačelnik Ivan Knez ne javljali novinarima već tjednima da je sve čisto, dok se ostali načelnici ipak jave na telefon. Potvrđeno je za Radio 057info da se vodi istraga iz područja gospodarskog kriminala: „Kao što smo smatrali potrebnim da se gradska uprava očituje o slučaju s kojim se povezuje njihova službenica, tako smo smatrali potrebnim obratiti se v. d. direktoru Željku Domitroviću. No, ni on nije reagirao na naše pozive, ali su nam na radiju istaknuli kako novo vodstvo i struktura nemaju veze s tim događanjima. Njih je posjetila i krim policija. - Odmah nakon saznanja započeli su izvidi iz domene gospodarskog kriminala, potvrdila nam je glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin koja zbog tajnosti izvida nije mogla otkrivati više informacija."

Da je gradska vlast (pročelnica Drina je na tu funkciju izabrana zbog rada u HDZ-u bez prethodnog iskustva i završenog adekvatnog fakultetskog obrazovanja koje bi trebala imati) navikla pogodovati, dogovarati, a očito i namještati nagradne igre bez imalo srama potvrđuje i činjenica da se nisu trudili niti sakriti dokaze. Snimka s izvlačenja dobitnika još je uvijek objavljena na BNM Portalu. (LINK: https://hr-hr.facebook.com/portal.biograd).

Portalu Zadarski.hr i Jutarnjem.hr još jednom hvala uz jednu intervenciju na dio u kojem se brani šefica gradske uprave: "Kada je Bešenić shvatila što se dogodilo, da je Kovačević izvukla automobil za majku svog dečka, odmah je natjerala svoju majku da skuter vrati, što je i napravljeno. Automobil međutim nije vraćen, što je dovoljno produbilo sumnje kod nekih biogradskih policajaca da pokrenu istragu oko navodno namještene nagrade igre za izmišljeni 30. rođendan." Zašto autor članka unaprijed brani one čija bi se moguća krivnja trebala preispitivati, jer su oni Kovačević i doveli kao svoju direktoricu. Nije pročelnica vratila skuter iz humanitarnih razloga, nego zato što je namještanje otkriveno!? Odakle autoru neupitna istina da je ona natjerala majku da vrati skuter iz humanitarnih razloga, a ne da se izvuče iz afere? Zašto se sva krivnja za krađu financija i auta svaljuje samo na direktoricu?

Zašto je kutija bila kartonska, a ne prozirna i zašto nije bila zapečaćena? Jesu li na "sretnim" kuvertama bila napisana imena?

U Pravilnik o nagradnim igrama (LINK: http://www.propisi.hr/print.php?id=465 ) je uvjetovano da: „Priređivač u svojim pravilima mora predvidjeti najmanje tročlanu komisiju koja će nadgledati ispravnost izvlačenja dobitnika nagrada. Javnom izvlačenju nagrada s pojedinačnom vrijednošću nagrade većom od 50.000,00 kuna obvezno mora prisustvovati javni bilježnik." To je samo jedna od stavki koje se nisu poštivale. Samo izvlačenje je vodila direktorica Kovačević, iako je jedna djelatnica Radija BnN predložila da se izvlačenje dobitnika prepusti nekome iz publike ili dici koja su bila na pozornici. Kovačević je to odbila i odlučila je da sama izvlači dobitnike. Ni komisija ni javni bilježnik nisu bili na izvlačenju nagrada. Na videu se može skužiti da su na pismima koja su izvučena napisana imena sretnih dobitnika, koja su joj bila vidljiva, pa nije bilo nasumičnog odabira.

Zašto je kutija bila kartonska, a ne prozirna kako inače zahtijevaju pravila, i zašto nije bila zapečaćena niti se otvarala pred komisijom, nitko nije provjeravao. Kao ni to da su pisma glavnih dobitnica ubačena na vrh i bilo ih je značajno više u odnosu na ostale sa zabilježenim imenom.

Nakon što je izvukla glavnu dobitnicu nagrade Dijanu Mikić, majku svog dečka, još je i pokušala prodati priču kako se Biograd News čitaju u dalekom Šibeniku. Pa tko bi normalan kupovao lokalne novine malog mista koje je udaljeno skoro 50km?! Za manje od godinu dana je prošlo Biograd News više se ne tiska. 

Gradonačelnik Knez je već kroz rebalans gradskog proračuna najavio pokrivanje nastalih dugova i lopovluka koji je sam izazvao! Neka lopovluk pokriju iz stranke ili iz svog osobnog džepa, jer su oni nju i doveli!

Molimo vas da se angažirate oko ovog slučaja, koji traje od kraja 7. mjeseca. Biogradska vlast se nije previše uzrujala jer su navikli da mogu raditi što žele i da za to ne odgovaraju nikom. Akteri ove priče imaju svoje veze i kanale preko kojih pokušavaju spriječiti da istraga dođe i do njih samih, Ivan Knez (gradonačelnik) se ograđuje od čitavog slučaja, a on je bio taj koji je doveo bivšu direktoricu koju je predstavljao kao blisku suradnicu i profesionalca kojem svi iz gradske uprave i HDZ-a moraju pomagati.

Nije objavljen nikakav natječaj kad je Kovačević izabrana na tu funkciju, a da li je podršku imala i od pročelnice Drine jer joj se odlučila zahvaliti i pokloniti joj skuter? Dulje od godinu dana gradonačelnik i njegovi ne odgovaraju na upit oporbenog vijećnika o imenovanju nove direktorice. http://www.057info.hr/vijesti/2019-10-25/fuzul-gradonacelnik-nize-dugove-novi-slucaj-je-croata

Do današnjeg dana nismo dobili decidirani odgovor o točnom datumu i načinu zapošljavanja, kao ni kopiju natječaja iz medija u kojem je objavljen. I dalje u Gradu slažu posebno lijepu nisku dugova, Grad je doveden u minus za koji nitko ne zna koliki je, skriva se točan iznos duga, a prema nama poznatim podacima procjenjujemo ga na svotu između 50 i 65 milijuna kuna, navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Inicijativa Za bolji Biograd.