Upravno vijeće Zavoda za hitnu medicinu na čelu s Vladimirom Kovačevićem zatražilo je da se zajednici ponuditelja sanitetskih vozila obračunaju kazneni penali jer još nisu isporučili četiri od 11 vozila.

Isporuka sa zajednicom ponuditelja, Autocommercom koji zastupa Fiat, i Upgradom iz Velikog Trgovišća za opremanje specijalnih vozila, bila je ugovorena do 27. rujna. Prvih pet vozila stiglo je 2. listopada, još dva do kraja tog mjeseca, s čime su se pohvalili iz Zavoda za hitnu medicinu.  Kada će preostala četiri vozila biti dostavljena, još se ne zna. Cijena jednog vozila je 347 tisuća kuna bez PDV-a, a iznos penala po danu kašnjenja može se obračunati od pola do 10 posto od vrijednosti vozila bez PDV-a, što bi bio iznos skoro za kupnju jednih novih sanitetskih kola.

Isporučitelji su obavješteni o plaćanju penala preko ravnateljstva Zavoda za hitnu medicinu, u kojem se još čeka njihovo očitovanje, doznajemo od predsjednika Upravnog vijeća za koje se očekuje povratna informacija. Sjednica je zakazana 23. prosinca.

Sanitetska služba, koja je po sili zakona iz Domova zdravlja prešla pod Zavoda za hitnu medicinu, najslabija je karika tog sustava koji se i dalje naziva Hitna pomoć.

Zbog starih pa čak i neregistriranih sanitetskih vozila, u funkcioniranju te službe bilo je niz propusta koji su loše odjeknuli u javnosti. Stoga je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu, dr. Predrag Orlović, dobio zadatak od Upravnog vijeća da ustroji tu službu sa starim i novim vozilima te je zatražen red u poslu vozača.