U službeni posjet Zadarskoj županiji stiglo je šesteročlano izaslanstvo kineske provincije Hainan predvođeno gđom. Ma Yongxia, potpredsjednicom Odbora provincije Hainan u Savjetodavnom političkom vijeću NR Kine.

Prvog dana boravka u Hrvatskoj, u suradnji sa Zadarskom županijom, održan je radni sastanak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u Vukovarskoj ulici 78, Zagreb. Pomoćnice ministra Marija Knežević Kajari i Melita Čičak, načelnica Sektora za radne odnose Josipa Klišanin, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Zadarske županije, Bernard Maruna te predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje tijekom sastanka upoznali su kinesko izaslanstvo sa mjerama politike aktivnog zapošljavanja Vlade RH, zakonskim odredbama i karakteristikama hrvatskog mirovinskog sustava, stopi nezaposlenosti, postojećim izazovima i nedostatku kvalificirane radne snage i mjerama za poticanje zapošljavanja u sektorima sa trenutno najvećim zahtjevima na hrvatskom tržištu rada.

Kineska delegacija je iskazala interes za teme koje se odnose na zapošljavanje stranaca, mogućnosti daljnje suradnje na specijaliziranim stručnim programima obuke i usavršavanja zaposlenika koji moraju pratiti tehnološki napredak gospodarstva i inovacije te državne subvencije plaća i ulaganja u ljudske resurse.

Suradnja s provincijom Hainan se može ostvariti u sektoru kongresnog turizma budući da ugodna tropska klima omogućuje cjelogodišnju turističku sezonu te razmjenu znanja i iskustava, na tom za ovu kinesku provinciju, najunosnijem gospodarskom sektoru.

Svoj boravak kinesko izaslanstvo nastavlja danas u Zadru gdje će se potpisati Sporazum o uspostavi prijateljskih odnosa i suradnja između Zadarske županije i provincije Hainan te će se održati niz sastanaka sa predstavnicima Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Zadar i lokanim gospodarstvenicima u sektorima turizma i poljoprivrede.