U Policijskoj upravi zadarskoj danas je održana tematska konferencija pod nazivom "Mir i dobro", što je ujedno i naziv preventivne akcije koju MUP RH tradicionalno organizira od 1993. godine kako bi božićni i novogodišnji blagdani protekli u miru te kako bi se povećala opća sigurnost građana i postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira. 

Konferenciji su nazočili predstavnici Policijske uprave zadarske Božidar Budiša, voditelj Službe policije, Ivana Marić, policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika, Boris Jović, zapovjednik Vatrogasne zajednice zadarske županije, dr. Robert Karlo, voditelj Odjela za opću i dječju kirurgiju Opće bolnice Zadar i Mario Paleka, direktor TZ Grada Zadra.

- Kao i proteklih godina, policija će u doba božićnih i novogodišnjih blagdana provoditi ovu akciju u razdoblju od od 13. prosinca do 8. siječnja 2020. godine. Cilj aktivnosti je prevencija svakog oblika narušavanja javnog reda i mira, ali posebno činjenja kaznenih djela i prekršaja. Blagdani su vrijeme kada se na javnim mjestima okuplja veliki broj građana i gostiju, pa će policijske zadaće biti posebno usmjerene na otvorene javne prostore i velika okupljanja. Posebno je važno naglasiti da korištenje pirotehničkih sredstava mora biti pod strogom kontrolom onih koji to prodaju i nadziru, upozorava Budiša.

Sama podjela pirotehničkih sredstava je podijeljena na osam razreda, od kojih se izdvajaju prva tri. Pirotehnička sredstva prvog razreda mogu se prodavati tijekom cijele godine i namijenjena su osobama starijima od 14 godina, svakako pod nadzorom roditelja i starijih osoba. U drugi i treći razred spadaju opasnija sredstva koja se prodaju od 15. prosinca do 1. siječnja, a mogu ih koristiti isključivo osobe starije od 18 godina. Ostali (4.-8.) razredi zahtijevaju posebne dozvole koje osobe trebaju imati kako bi ih mogle koristiti.

- Upozoravamo građane da budu izuzetno oprezni kod uporabe pirotehničkih sredstava, a osobito da ih ne koriste u alkoholiziranom stanju i ne daju djeci na korištenje. Svakodnevno smo svjedoci zapaljenih plastičnih kontejnera od kojih se požar često proširi na okolna područja i parkirana vozila. Također, uslijed bacanja raketa svjedočili smo požarima tendi ugostiteljskih objekata, krovišta i krošnji stabala. Pripazite i prilikom paljenja adventskih svijeća i ne ostavljajte otvoreni plamen bez nadzora, a prilikom parkiranja vodite računa o vatrogasnim pristupima, istaknuo je Boris Jović.

Voditelj Odjela za opću i dječju kirurgiju Opće bolnice Zadar dr. Robert Karlo kazao je kako jue broj stradale djece zbog korištenja pirotehničkih sredstava puno veći od statistike.

- Godišnje imamo tri do pet slučaja teških tjelesnih ozljeda, dok je broj djece s lakšim tjelesnim ozljedama tri do četiri puta viši. Primjeri su opekotine, gubitak noktiju, prstiju, ozljede oka ili uha. Malo je akcija poput ove koje su donijele pozitivne pomake u našem zdravstvenom pogledu. Srećom, došlo je do rapidnog pada ozljeđivanja, rekao je dr. Karlo upozorivši roditelje da zadovolje dječju znatiženju isključivo pod njihovim nadzorom i u kontroliranim uvjetima.

Ivana Marić podsjestila je na nacionalnu akciju "Manje oružja, manje tragedija" koja se provodi od 2007. godine. Cilj je da se spriječe tragedije uzrokovane oružjem, pa se građani koji ilegalno posjeduju oružje i minsko-eksplozivna sredstva pozivaju da dragovoljno, bez vremenskog ograničenja i bez sankcija predaju zabranjeno oružje. Putem besplatne telefonske linije 0800 8892 mogu se informirati o dragovoljnoj i anonimnoj predaji oružja. Osobe koje legalno posjeduju oružje dužne su ga čuvati na Zakonom propisani način. U 2019. godini predano je 29 komada vatrenog oružja, 120 ručnih bombi, 21 mina, 8,3 kilograma eksploziva, kao i velika količina streljiva.

- I na Turističkoj zajednici leži velika odgovornost kao organizatorima manifestacija poput Adventa u Zadru. Veliki broj posjetitelja dovodi nas u situaciju da moramo brinuti o sigurnosti građana i turista. Vrlo je važno ostaviti dojam Zadra kao sigurne destinacije, dodao je Paleka.

Božidar Budiša je za kraj skrenuo pozornost na pozitivan trend što se tiče sigurnosti u cestovnom prometu. Brojke i podaci govore u prilog tome da je poboljšano stanje sigurnosti u Zadarskoj županiji. Tijekom prvih 11 mjeseci ove godine dogodilo se ukupno 1702 prometnih nesreća, što je 16% manje nego lani u istom razdoblju. Sedam je osoba smrtno stradalo (56% manje nego prošle godine), teško je stradala 151 osoba (20% manje nego prošle godine), a s lakše se ozlijedilo 399 osoba (14% manje nego prošle godine).