Međunarodni šahovski turnir Zadar Chess Open, uz podršku Odjela za kulturu i sport Grada Zadra, ove godine održat će se od 15. do 22 prosinca u hotelu Kolovare. Očekuje se preko 170 natjecatelja, a do sad su prijavljeni igrači iz 16 zemalja (Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kina, Hrvatska, Indija, Mađarska, Malezija, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Rusija, Slovenija, Turska, Ukrajina). Baš zbog toga je ovaj turnir na glasu kao jedan od najvećih i najvažnijih događaja u šahovskom svijetu u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe

Turnir se dijeli na dvije skupine - A i B. U A skupini igraju natjecatelji koji imaju rejting viši od 2200, a u B skupini oni od 2300 bodova na niže. Igra se švicarskim sustavom devet kola, tempo je 90 minuta za 40 poteza + dodatak od 30 minuta do kraja partije uz dodatak od 30 sekundi po potezu počevši od prvog poteza.

Na turnir dolazi veliki broj mladih talentiranih šahista, pa je zbog toga "A turnir" postao značajan u međunarodnim okvirima jer je postao vrlo atraktivan za mlade igrače koji žele osvojiti međunarodnu normu koja je potrebna da bi se osvojila međunarodna titula i dosegnuo bolji rejting.  Već sada prijavljeno je više od 20 igrača i igračica između 12 i 20 godina.

Vrijednost turnira leži u međunarodnom ugledu i činjenici da se održava već 26 godina. Sve je započelo prije četvrt stoljeća kada su prvi, u to vrijeme Božićni turnir, pokrenuli istaknuti šahovski radnici Stanislav Maroja i Bruno Fuzul. Njihova ostavština je iznimno vrijedna i omogućuje generacijama Zadrana da imaju vlastiti međunarodni turnir u svom gradu na kojem mogu podizati rejting i normu.

Na "A turnir" se dosada prijavilo 55 igrača. Očekuje se će se taj broj popeti do 70 budući da se prijave primaju još nekoliko dana. Od tih 55 prijavljenih igrača njih čak 50 je s međunarodnim titulama od kojih deset velemajstora, 15 međunarodnih majstora, a prijavljene su i tri ženske međunarodne majstorice.

Nastupaju i tri igrača iz hrvatske reprezentacije među kojima je i najbolji zadarski šahist velemajstor Saša Martinović te velemajstor Ante Brkić, izbornik seniorske reprezentacije i bivši prvak Europe Zdenko Kožul.

Ukupni broj prijavljenih Hrvata na A turniru do sada je 15 od kojih četiri dolazi iz Zadarske županije. Sjajna prilika za sve mlade zadarske igrače svih kategorija i dobi jest "B turnir" Zadar Chess Opena jer je to prilika da zaigraju protiv starijih i boljih igrača. Na taj dio natjecanja zasada je prijavljeno 85 igrača.

Nagradni fond turnira iznosi deset tisuća eura, a nagrada za prvo plasiranog na "A turniru" iznosi dvije tisuće eura. Uz nagradu za plasman dijelit će se nagrade po dobnim i jakosnim kategorijama. 

U sklopu Zadar Chess Opena održavaju se i dvije manifestacije: Božićni turnirić rezerviran je za igrače do 11 godina, a na njemu će nastupiti između 60 i 70 mladih šahista i šahistica, a nagrađene će biti sve kategorije od 4 do 11 godina. Božični turnirić je na rasporedu u subotu, 21. prosinca u 10 sati. Brzopotezni turnir na rasporedu je u četvrtak, 19. prosinca u 17 sati.