Izmjene i dopune Prostornog plana Zadarske županije, Operativni program rješavanja predmeta legalizacije u 2020. godini, izrada Programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, preuzimanje poslova Ureda državne uprave te suradnja s Ministarstvom državne imovine bile su glavne točke redovnog radnog sastanka župana Božidara Longina s načelnicima i gradonačelnicima JLS-a, koji je održan u Domu Zadarske županije.

- Želimo biti što operativniji i kompaktniji prema Vladi i ministarstvima, da županija ima stastus koji treba imati. Svaka općina ima svoje specifične probleme, ali su nam neki zajednički, a najviše je bilo govora o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem i nekretninama na području općina i gradova. U sljedećoj godini ubrzat ćemo i proces legalizacije objekata, kako bismo ga završili unutar dvije godine, rekao je Longin.

Načelnik Općine Stankovci Željko Baradić naveo je apsurdne odredbe postojećeg zakona, po kojem mlada obitelj za gradnju kuće u Stankovcima mora čekati da joj se predmet riješi u zagušenim uredima ministarstvau Zagrebu, gdje 40 ili 50 službenika ima pedesetak tisuća neriješenih predmeta.

- Bez aktivacije državne imovine ne mogu se razvijati infrastruktura i gospodarstvo na području općina i gradova. To se može riješiti samo tako da se općinama i gradovima vrati zemljište kako je predviđeno prostornim planovima, inače oni nemaju nkikakvog smisla. Niti jedan ozbiljan investitor neće čekati pet ili šest godina, a neozbiljan će čekati i više, rekao je Baradić.

Gradonačelnik Biograda Ivan Knez također se zalaže za povratak na prethodna zakonska rješenja.

- Mi ovako svi moramo dolaziti lobirati u Zagreb. Zamislite samo koliko vremena njima treba samo da primi nas 500 ili 600 načelnika i gradonačelnika! To je nakaradni zakon jer ne postižemo da gospodarstvo raste, a onda nema radnih mjesta ni demografije. Nama projekt golfa stoji 10 godina, četiri premijera ga nisu riješila. Čekamo da ga ovaj peti riješi, ako ne morat ćemo čekati i šestoga. Koliko mi trebamo živjeti da riješimo ove probleme, 500 godina? Možda se u Zagrebu više živi, rekao je Knez.