U Kneževoj palači danas su dodijeljene nagrade "Nasmiješeno sunce" kojima se nagrađuju nauspješniji u ostvarenju turističke sezone. Akciju je po 17. put proveo gradonačelnik Branko Dukić u suradnji sa gospodarskom i obrtničkom komorom, TZ-om Županije i Grada, Udruženjem obrtnika Zadar i Udrugom zadarskih ugostitelja.

- Došli smo do cilja koji nam je davno zadan, a to je turistička sezona koja traje od siječnja do prosinca. Ove godine Zadar bilježi rast turističkog prometa 10%, daleko ispred državnog prosjeka. Premašili smo po prvi puta 600 tisuća dolazaka i 2 milijuna noćenja. Rizičnost sezonalnosti sve je niža, a rezultat je to rada svih vas. No koliko turizam ima pozitivnih strana, toliko ima i negativnih. Stoga, jednaku pažnju posvećujemo mjerama zaštite te sukladno tome provodimo mjere kontrole prometa, prekomjernog reklamiranja, ali i pronalaženja ravnoteže između mira građana i noćnog života, kazao je gradonačelnik Branko Dukić prije svečane dodjele nagrada, zahvalivši se svima na trudu i predanosti.

Najbolji restoran u ovoj godini je restoran "Kornat"; najbolji caffe bar je "Indie", vlasnice Zrne Zuber; za najbolju konobu nagradu je dobio "Kamen" (Crno), vlasnika Hrvoja Lerge; najbolji noćni klub je GUMA u vlasništvu Turisthotela za koju je nagradu preuzeo voditelj odjela hrane i pića Zvonimir Župan; za najbolji novi suvenir nagradu je dobila Sara Pavičić iz Udruge Iž u srcu za Iške škarpine, a najbolje uređeni izlog ima "Croata" Museum Concept Store u Zadru.

- Počašćena sam ovog nagradom koja je k meni došla kao ugodno iznenađenje. Radi se o tradicionalnoj obući otoka Iža koju sam započela raditi iz čiste znatiženje. Kad sam naučila kako se rade originalni primjerci, odlučila sam ih obući u "novo ruho" i napravila moderniju verziju. Za izradu jednog primjerka potreban je jedan dan potpune posvete, pojasnila nam je laureatkinja Sara Pavičić.

U kategoriji djelatnik godine dodijeljena su priznanja sljedećim laureatima: najbolji turistički vodič je Vinko Bakija, autor dviju kulturnih ruta kreairanih za Zadar i Zadarsku županiju (Projekt HERA); najbolji konobar je Filip Cimera, trenutno zaposlen u restoranu Pet bunara; najbolji kuhar je Josip Vrsaljko s 23-godišnjim iskustvom rada; najbolji prodavač je Marijan Grbić, vlasnik trgovačkog obrta za prodaju sportske opreme AMG Šport u Zadru; najboljim policajcem proglašen je Josip Iglić, zaposlen u Prvoj policijskoj postaji Zadar; u kategoriji najbolji čistač nagradu je dobio Božo Vidić, djelatnik Čistoće d.o.o., a u kategoriji najbolji djelatnik turističke agencije dobitnica je Anita Rončević iz ART & Nature Travel obrta za turizam.

- Osjećam se pomalo kao Centurion Primus Pilus između svih svojih vrijednih kolega i kreativaca - turističkih vodiča grada Zadra koji se svake godine trude pružiti transformacijsko iskustvo posjetitelja i gostiju koji borave u našem gradu. Idemo dalje, rekao nam je najbolji turistički vodič u gradu, Vinko Bakija.

Posebno priznanje za poseban doprinos uspješnom odvijanju turističke sezone dodijeljena su HGK Županijskoj komori Zadar za manifestaciju "Naši mali gušti"; Borutu Gatari i Anamariji Portadi za premijerno izdanje glazbenog festivala "Queenvention"; restoranu "Papa" i njegovom vlasniku Šimi Kačaniću, Muzeju antičkog stakla za kojeg je nagradu preuzeo ravnatelj dr.sc. Ivo Fadić te zadarskom novinaru Mariju Vuksanu.

- Ponosan sam što mi je ovo šesta nagrada. Obično kažu - tko bi ih više prebrojao, ali ja ih sve znam! Ova nagrada mi je izuzetno draga jer dolazi i od struke i od građana. Očekivanja za "Queenvention" bila su velika, a mi smo se premijeru potrudili učiniti drugačijom i posebnom. Ove godine pripremamo drugo izdanje kojim ćemo obilježiti 50 godina od osnivanja grupe Queen, rekao nam je ponosno Gatara nakon dodjele.