Iako dugo traje procedura izbora predsjednika Županijskog suda u Zadru, jako brzo smo dobili povratnu informaciju Državnog sudbenog vijeća (DSV) na pitanje kada će doći do završnog čina natječajne procedure.

Vrhovni sud je u listopadu dao mišljenje na žalbu postupka ocjenjivanja kandidata koju je uložio aktualni predsjednik Boris Babić. Naime, Sudačko vijeće od osam sudaca, kojim predsjedava sutkinja Sanja Prosenica, dalo je nula bodova svom šefu, zbog čega se sudac Babić žalio, a njegovu žalbu uvažio je Vrhovni sud. Sudac Babić predsjednički mandat preuzeo je na Badnjak 2015. godine i vjerojatno će ga nastaviti kao vršitelj dužnosti ili će otići u mirovinu.

Uz suca Babića na natječaj, objavljen 7. ožujka, javili su se još i suci Hrvoje Visković s Kazenog odjela, iz kojeg odlazi Marijan Bitanga, te Željko Đerđ s Građanskog odjela. S obzirom na rješenje Vrhovnog suda i na činjenicu da predsjedniku Borisu Babiću istječe mandat, tajnica DSV Dijana Rožić Frlan u svom očitovanju nam je napisala kako nije do njih, već do zadarskog suda.

- Vijeće je zatražilo od nadležnog sudačkog vijeća mišljenje o prijavljenim kandidatima, ocjenu predloženog programa rada i ocjenu obnašanja sudačke dužnosti. S obzirom da nadležno sudačko vijeće nije dostavilo mišljenja i pravomoćne ocjene o obnašanju sudačke dužnosti za prijavljene kandidate, Vijeće ne može zakazati sjednicu, provesti razgovor te imenovati predsjednika predmetnog suda, informacija je koju smo dobili iz tajništa sudačke vlasti u Hrvatskoj.

Prema informaciji koju smo dobili, nema sumnje kako do kraja ove godine neće biti imenovan novi predsjednik Županijskog suda.

- Ako Vijeće do isteka mandata ne zaprimi naprijed navedenu dokumentaciju i ne imenuje predsjednika Županijskog suda u Zadru, predsjednik neposredno višeg suda sukladno odredbi članka 34. Zakona o sudovima ovlastiti će suca suda iste vrste i istog stupnja ili suca višeg suda da obavlja poslove sudske uprave dok predsjednik suda ne bude imenovan, napisala je u pravničkom odgovoru Dijana Rožić Frlan, tajnica DSV-a.