Uvjeren sam da će ovo biti najbolja zgrada aerodroma u Hrvatskoj, izjavio je to arhitekt Goran Rako, član Ocjenjivačkog odbora arhitektonskog natječaja za idejno rješenje putničkog terminala u Zračnoj luci Zadar.

Nakon što su nove terminale dobile zračne luke u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, na zadarskom aerodromu će se graditi po pobjedničkom radu splitskog arhitekta Ante Kuzmanića. Rezultati arhitektonsko-urbanističkog natječaja i pet nagrađenih radova predstavljeni su sinoć u Muzeju antičkog stakla, gdje je o provedbi natječaja govorio novi predsjednik Društva arhitekata Zadra, Petar Kozina. Mladi arhitekt nazvao ga je povijesnim jer je bio zahtjevan.

I prije negoli je Zračna luka Zadar raspisala natječaj preko Društva arhitekta Zadra, čija je predsjednica tada bila Nives Kozulić, ona je sa splitskim arhitektom dolazila u Zračnu luku Zadar. Ipak na natječaj je pristiglo 10 idejnih rješenja, među kojima dva zadarskih autora: Ante Šime Androvića koji je u Zadar došao iz Australije i Darka Antona Franceschija koji se u Zadar vratio iz New Yorka.

Predsjednik Ocjenjivačkog odbora, akademik Nikola Bašić, izrazio je uvjerenje kako će se izgradnjom putničkog terminala u Zemuniku, kao i onog u Gaženici, zajedno s autocestom, Zadar pozicionirati kao prometno čvorište. Bašić je zadovoljan što su mogli izlučiti rad koji je u nekim aspektima superioran, a u svim preostalima zadovoljavajuć.

- Radi se o intelektualno složenom sustavu s vrlo zanimljivim prostornim efektima i doživljajima. Otvoren je za sve projektne zadatke, istaknuo je Bašić prednost Kuzmanićevog rješenja koje za razliku od ostalih radova ne predviđa niti dana prekida zračnog prometa dok se bude izvodio po fazama.

To mu je najveća prednost, složio se Josip Klišmanić, direktor Zračne luke, kazavši i kako su ga po po dolasku u Zemunik dočekali postojeći projekti širenja, ali nisu bili cjeloviti.

- Mi nemamo novaca kao neke Zračne luke, moramo biti fazni, kazao je direktor zadarskog aredoroma koji je ugovorio natječaj za projekt od preko pola milijarde kuna.

Nives Kozulić, kao članica žirija, uvjerena je kako se neće puno čekati na prvu fazu gradnje terminala. Ona će se sigurno napraviti, a borit ćemo se za drugu i za treću fazu, dodao je Bašić njezinoj poruci.

- Nadam se da ćemo prije uspjeti realizirati nego što Nives kaže, kazao je splitski arhitekt Ante Kuzmanić. Autoru prvonagrađenog rada Zračna luka će isplatiti 250 tisuća kuna iz ukupnog nagradnog fonda od 625 tisuća kuna.

Prema uvjetima natječaja, Arhitektonski biro Ante Kuzmanić ugovorit će izradu projektno-tehničke dokumentacije, za koju je procijenjena vrijednost maksimalno 17.5 milijuna kuna bez PDV-a.

Arhitekti Petar Kozina i Ante Kuzmanić