ZADAR - Na gradilištu dnevne bolnice, koja se iz EU fondova financira s 50 milijuna kuna, još uvijek se kopaju temelji buduće građevine koja će imati prizemlje i tri kata.

Prvo je srušena stara zgrada u kojoj je bio Zarazni odjel, a potom su napravljena arheološka istraživanja koja, prema riječima voditelja projekta Boška Katića, nisu imala rezultata, a samim time nisu poremetili dinamiku radova. Na gradilištu se još uvijek kopa u stjenovitom tlu.

Iskop, prilikom kojeg se nije naišlo na podzemne vode, došao je do dubine od 7 metara zbog podruma u kojem će biti smješten uređaj za zračenje onkoloških bolesnika. Za njega novac prikuplja Liga za borbu protiv raka, a kada će i kako biti kupljen, to se još ne zna. U svakom slučaju računa se na taj linearni akcelerator koji zbog radiokativnog zračenja mora biti duboko ukopan u zemlju.

Zato taj podrum mora imati debele zidove u koje će biti ugrađane olovne ploče, odnosno mora imati primjerenu izolaciju, podsjetio je dr. Dario Nakić koji je kao šef interne sudjelovao u potpisivanju ugovora za taj projekt.

U buduću dnevnu bolnicu, osim onkologije, uselit će jednodnevna infektologija, dermatologija i venerologija te pulmologija.

Slovenska tvrtka Solida u svibnju je ugovorila rok od 16 mjeseci od uvođenja u posao za obavljanje građevinskih radova u vrijednosti od 37,6 milijuna kuna. U zadarskoj bolnici zadovoljni su brzinom izvođenja radova slovenske tvrtke i računa se da bi oni bili gotovi početkom 2021. godine. Do tada se naći model kupnje uređaja za zračenje onkoloških bolesnika koji će vjerojatno biti po iskušanoj recepturi sudjelovanja zadarskog gospodarstva umjesto Ministarstva zdravstva.