U vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku održano je obilježavanje 27. obljetnice Središta za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (SzO HRZ) „Rudolf Perešin" te je novo vodstvo HRZ-a predstavilo predstojeća događanja u Zemuniku povodom Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Izaslanstvo predvođeno zapovjednikom HRZ-a brigadnim generalom Michaelom Križanecom položilo cvijeće i zapalilo svijeće kod spomen obilježja Rudolfa Perešina, a piloti 93. krila izveli su počasni prelet Pilatusa u spomen na Perešina.

Središnjoj svečanosti nazočili su zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec, zapovjednik 93. krila brigadir Željko Ninić, zapovjednik Središta za obuku brigadir Goran Huljev, direktor Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga (MSAP) pukovnik Tomislav Pušnik te sadašnji i bivši djelatnici Središta, kao i predstavnici ostalih postrojbi u zemuničkoj vojarni.

Novi zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec čestitavši djelatnicima SzO-a njihov dan, istaknuo je kako Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga kontinuirano rade na unapređenju uvjeta života, rada i obuke pripadnika Hrvatske vojske jer je u njenom fokusu čovjek. 

- Rudolf Perešin bio je čovjek koji je svoj narod i Hrvatsku stavio ispred vlastitih interesa iz osjećaja dužnosti. Mi smo u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu jedna obitelj i trebamo njegovati kulturu časti, poručio je general Križanec.

Zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec najavio je otvaranje Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Programme - MSAP) 11. prosinca i središnje svečano obilježavanje Dana HRZ-a 12. prosinca u vojarni u Zemuniku, u sklopu kojeg će biti otvorena i izložba u čast Rudolfa Perešina.

Istaknuo je kako su svi predostojeći događaji od iznimnog značaja za HRZ najavivši i predstavljanje web stranice www.vojnipilot.hr.

- Kad postrojba nosi ime junaka Domovinskog rata kao što je Rudi, tada ima i čvrstu polaznicu za odgoj mladih naraštaja budućih zrakoplovaca. Etičke vrijednosti vojnika, dočasnika i časnika temelje se upravo na toj polaznici, rekao je brigadir Huljev.

Osvrnuo se na postignuća SzO-a u protekloj godini istaknuvši kako su profesionalnost, pouzdanost i stručnost ono što krasi pripadnike Središta. 

- Cilj nam je u razdoblju koje je pred nama u SzO dovesti nove, mlade ljude koji će svojom mladošću, znanjem, novim idejama i entuzijazmom biti dodatni pokretač razvoja Središta za obuku, kazao je brigadir Huljev.

Novi zapovjednik 93. krila brigadir Željko Ninić kazao je kako postrojba spremno dočekuje organizaciju navedenih događaja: 

- Potpuno smo fokusirani na što uspješniju provedbu ovih aktivnosti, kao i svih zadaća koje stoje pred postrojbom. Svi mi koji smo školovani u Zadru i ovdje krenuli sa svojim letačkim aktivnostima smo na neki način zadarska djeca i kao novoimenovani zapovjednik 93. krila ugradit ću svoje znanje i iskustva za dobrobit postrojbe kako bi bila još jača, spremnija i sposobnija, naglasio je brigadir Ninić.

Zapovjednik SzO-a brigadir Goran Huljev zaključio je kako će u Hrvatskoj vojsci 2019. godina biti zapamćena po Rudolfu Perešinu i projektu Povratak pobjednika.

- Povodom Dana HRZ-a u Središtu za obuku bit će otvorena izložba „Povratak pobjednika - lik i djelo Rudolfa Perešina" koju će otvoriti njegova supruga Ljerka, najavio je brigadir Huljev poručivši kako će izložba biti prigoda za sve one koji su ga poznavali da se još jednom prisjete svega čime nas je Rudi zadužio, a novim pilotima veliki motiv i inspiracija za nove izazove.

Direktor MSAP-a pukovnik Tomislav Pušnik najavio je otvorenje Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Programme - MSAP) 11. prosinca. 

- Radi se o jedinstvenom međunarodnom projektu unutar Oružanih snaga Republike Hrvatske. Uz Hrvatsku kao zemlju domaćina, u sastavu Središta su Bugarska, Mađarska i Slovenija, poručio je pukovnik Pušnik dodavši kako su tri glavna čimbenika za odabir vojarne u Zemuniku geografsko okruženje, vremenski uvjeti i kapaciteti koje vojarna nudi.