Kad će Grad Zadar srediti devastirani dio Kalelarge na kojem se zrcali zapuštenost  i posljedice motornog prometa? Planira li se u to uložiti namjenski novac od boravišne pristojbe, spomeničke rente kao i od kazni, kako je to navedeno u odluci o regulaciji prometa u Pješačkoj zoni? Ta smo pitanja postavili gradskoj upravi, želeći još jednom podsjetiti na stanje kamane Kalelarge na kojoj se zrcali život i standard Grada, ali i briga nadležnih za tu povijesnu zadarsku ulicu.

Odgovor smo dobili od pročelnika za komunalne poslove Robertina Dujele:

- Hoćemo, pobrinut ćemo se i za to. Trenutno su nam prioritet gradske plaže i fokusirani smo na isto. Nije samo riječ o posljedicama motornog prometa, već i dotrajalosti kamenih ploča koje samo uz projekt, nadzor i suglasnost konzervatora smijemo i možemo obnavljati, navodi pročelnik u čijem je resoru održavanje javnih i zelenih površina kao i plaža.

Pitanje smo postavili s obzirom na to da je vrijeme kada se donose planovi onoga što će se raditi u idućoj godini te financiranja kroz gradski proračun. Ali je očito da većih intervencija neće biti u povijesnom središtu Zadra u kojem su posljednji put kamene ploče na ulicama mijenjane za vrijeme gradonačelnika Živka Kolege.

Od kazni vozača koji i dalje ulaze u Pješačku zonu mimo odluke, koja se o novom režimu dostava primjenjuje od lipnja prošle godine, u ovoj su prometni redari naplatili 105 900 kuna. Novac od spomeničke rente koju plaćaju tvrtke i obrti u povijesnoj jezgri, preusmjereva se u EU projekte iako im je određena namjena.

Kao i novac koji ubire Turistička zajednica Grada Zadra od boravišne pristojbe turista. Umjesto u uređenje, održavanje i uljepšavanje Grada, on se troši na zabavu: koncerte, dočeke, Advente... A turisti će i dalje hodati pohabanom Kalelargom i opjevanim ulicama zadarskog središta. Trg Petra Zoranića, gdje se građani ljuljaju na kamenim pločama postavljenima prije 10 godina, još uvijek je studija slučaja kako arhitektonskog projekta tako i izvedbe.