Župan Božidar Longin dopunio je dnevni red današnje sjednice Županijske skupštine točkom o koeficijentima za obračun plaća zaposlenika Zadarske županije, radi preuzimanja zaposlenika Ureda državne uprave, čime se želi ujednačiti koeficijente na razini Županije.

U prijedlogu je navedeno kako se time omogućava da dosadašnji zaposlenici državne uprave ne dobiju manju plaću nakon prelaska:

- Nakon napravljenih analiza službeničkog i fiskalnog učinka ove Odluke na ljudske potencijale i proračun Zadarske županije, predlaže se donijeti odluku Odluku koja će na snagu stupiti 1. siječnja, kako bi svi službenici i namještenici Zadarske županije od tog dana ostvarivali pravo na plaću po jedinstvenom i usklađenom aktu. Osnovica za obračun plaće utvrđena je 2019. godine u iznosu od 4.000 kuna bruto.

- Je li moguće da niste mogli pripremiti dokumentaciju za ovaj akt da vidimo radi li se tu o ukidanju radnih mjesta, povećanju ili smanjenja plaća. Kako ćemo mi to prihvatiti na ovakav način, nije ozbiljno za instituciju, istaknuo je Marko Pupić Bakrač (Akcija mladih).

On je na današnjoj sjednici zatražio skidanje točke o promjenama u Statutu Županijske uprave za ceste, čime se "čisti put Branku Kutiji da kao kemijsko - tehnološki inženjer preuzme ŽUC."

- Valjda je normalno da nam turizam vodi kineziolog, a vatrogasce teta iz vrtića, istaknuo je Pupić Bakrač.

Njegova stranačka kolegica Marjana Botić ponovno je zatražila uvrštavanje točke o ukidanju Županijske skupštine, s obzirom da Županija, prema njezinim riječima, nema nikakvu funkciju nego postoji samo da bi kanalizirala novac za druge javne ustanove.

- HDZ-ova vlast je smislila kako spasiti Županije pa im pridružuje državne ustanove, što je besmisleno. Potpuno mi je neprihvatljivo da u Županiji tražim svoje matične podatke. Suočavate se s time da će vam Županija narasti za 100 i nešto ljudi koji imaju različite koeficijente, znam koji su to problemi, a vi ih rješavate preko koljena. To je protuustavno i neprihvatljivo.

Županija nije odobrila stanku kako bi oporbeni vijećnici mogli proučiti materijale. "Bosanski lonac", prokomentirao je Ante Rubeša koji je ometao sam početak sjednice. Na prozivanje Drage Čuline pitao je je li i Milan Bandić nazočan, aludirajući na prelazak nekoliko županijskih vijećnika u stranku zagrebačkog gradonačelnika.

- Bandić daje 30.000 kuna za mandat, a ja nezaposlen, požalio se Rubeša susjedima u klupi, pitajući hoće li ga MODES primiti u svoj klub.