I dok su aktivi ravnatelja osnovnih i srednjih škola u Zadarskoj županiji tek u dogovorima, Školski odbor Glazbene škola Blagoje Bersa već je usvojio prijedlog nadoknade minus 16 nastavnih dana izgubljenih u štrajku prosvjetara.

Glazbene škola je specifična zbog individualne nastave, ali su se s planom nadoknade složili i oni nastavnici koji nisu bili u štrajku, doznajemo od ravnateljice Branke Višić Karavida. Sindikati su, naime, i za njih izborili benefite ovog najdužeg štrajka provedenog u školama Hrvatske. Svi su u istoj "plesnoj koreografiji" sindikalne povjerenice Sanje Petrovski.

Učenici zadarskih škola već su imali nove, jesenske praznike, ali onih koji su prvi put uvedeni u veljači neće biti. To je pet dana. Ravnatelj Prirodoslovno-grafičke škole Tomislav Grbin misli da se može "uštipnuti" i 23. prosinac, opjevani dan uoči Badnjaka.

Ono što je svima zajedničko je to da će nastava biti produžena, vjerojatno do 26. lipnja, dok bi maturantima trajala do 29. svibnja. Sve te mogućnosti neke će škole uskladiti s Vijećem roditelja i preporukama Ministarstva obrazovanja.

Sigurno je da će se zimski praznici svesti samo na prvi dio do 3. siječnja, a neće biti drugog dijela od 24. do 28. veljače kako su u Zadarskoj županiji prvi put podijeljeni ti praznici. Radne subote neki ravnatelji ne preferiraju jer smatraju da se djeca moraju odmoriti od radnog tjedna u školi. To će također biti izborna nastava po samim školama u ovoj reformskoj školskoj godini.