Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se 3. prosinca obilježava diljem svijeta kako bi se postigla njihova jednakost u ostvarivanju ljudskih prava, odlučili smo istražiti koliko su im puta vozači u Zadru oduzeli pravo na parkiranje.

Iako je tijekom godina vidljiv napredak u poštivanju znakova zabrane korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom, i dalje postoji velik broj onih koji to i dalje čine, ističu iz Policijske uprave zadarske koja danas provodi pojačanu akciju nadzora nazvanu ENABLE. Novčana kazna za takvo nepropisno parkiranje iznosi 700 kuna, a istim iznosom kažnjava se i osoba koja svoj znak pristupačnosti ustupi drugoj osobi na korištenje.

Prema podacima koje nam je ustupila glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin, u razdoblju od 1. siječnja do 30. studenoga evidentiran je 461 prekršaj, što je veliko povećanje u odnosu na isto razdoblje lani kada je bilo 293 prekršaja. U studenome su u nepropisnom parkiranju uhvaćena 54 vozača, što je dvostruko više u odnosu na isti mjesec 2018. godine kada ih je bilo 26.

No, kada se ovi podaci zbroje sa statistikom prometnog redarstva, koje je uz policiju ovlašteno izdavati kazne, vidljivo je kako je taj trend ipak u padu. Od osnivanja prometnog redarstva 2016. godine do danas izdano je ukupno 3028 obavijesti o počinjenom prekršaju na mjestima predviđenima za parkiranje osoba s invaliditetom, informacija je koju smo dobili iz Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša. Prije dvije godine izdano je čak 1127 kazni, godinu dana kasnije 937, a do posljednjeg mjeseca ove godine njih 558.

Zbrojem podataka iz nadležnih službi dolazimo do brojke od 1019 vozača koji su ove godine zauzeli mjesta koja im ne pripadaju. Za sve njih poruku ima Željko Županović, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije:

- Zalijepio bih im na automobil naljepnicu s natpisom: "Probajte jedan dan živjeti kao invalidi!"

Županović nam je u razgovoru više puta naglasio zadovoljstvo suradnjom s policijom te gradskom upravom, ističući u prvom redu pročelnike Robertina Dujelu i Šimu Erlića. 

- Imaju sluha za naše probleme koje rješavamo korak po korak. Nestalo je oko 160 parkirališnih mjesta u centru grada, a nama niti jedno nije oduzeto. Ovim putem želim razjasniti i nedoumice koje imaju osobe s invaliditetom, a tiču se parkiranja na mjestima ograđenima rampom, poput Đila. Kartica vam omogućava besplatno parkiranje, samo ju treba pokazati. Na Poluotoku i u prstenu oko njega ima 85 mjesta, što je dovoljno. No, problem nastane kada neki zlorabe ta mjesta i znakove pristupačnosti, što je posebice vidljivo preko turističke sezone. Neki gosti, primjerice, ljetuju na otocima, a pritom svoj automobil na 10 dana ostave na parkirališnom mjestu u Zadru, prenio nam je primjere s terena predsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije.

Do njega svakodnevno s problemima dolaze članovi udruge, koja ih broji oko 800. Loše prometno rješenje u Ulici Nikole Šubića Zrinskog, parkiranje kod Poliklinike, nemogućnost pristupa ugostiteljskim objektima, neprilagođenost turizma osobama s invaliditetom, samo su neki od njih. No, Županović je optimističan jer vidi pomake u razumijevanju lokalne zajednice za probleme s kojima se bore osobe s invaliditetom.