Nastava u zadarskim školama danas je ponovno krenula kao da nikada nije ni bila prekidana. Učenici i roditelji pratili su jučerašnje pregovore Vlade sa sindikatima te dočekali vijest o brzom povratku u školske klupe. Ravnatelj OŠ Smiljevac Bernard Kotlar kaže kako jutro štrajk nitko ne spominje.

- Škole koje su djelomično radile poput naše i nisu provodile nastavne dane morat će organizirati nadoknadu sati. Ja nisam za to da se učenicima uzimaju subote, jer im je potreban tjedni odmor, pa ćemo to pokušavati kroz nadoknade sati kroz tjedan i skraćivanje praznika. Nama opcija nisu predsati zbog putnika koji dolaze u školu, ali vjerujem da će dio škola i tako nadoknađivati propušteno. Kad dođemo do situacije da vidimo da ne možemo sve stićiu odlučit ćemo kako to napraviti, vjerojatno uz nekoliko dana produljenja nastave, kaže Kotlar.

Kaže i kako će nastavnicima koji su radili u štrajku, a nisu mogli izvoditi nastavu zbog malog broja učenika, to biti tretirano kao nenastavni dani, za koje su plaćeni na razini školske godine. Vjeruje i da će nastavnici biti fleksibilni pa će odgoditi ranije zakazane ispite barem tjedan ili dva dana.

Iako je na internetsku stranicu škole postavljena obavijest kako učenicima danas neće biti isporučena marenda i to se uspjelo riješiti.

- Riječ je o oko 400 marendi pa sinoć nismo bili sigurni hoće li se riješiti u tako kratkom roku, ali uspjeli smo i učenici su dobili marende, kaže Kotlar.
Povjerenik zadarskog Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Jere Bilan kaže kako se osjeća olakšanje nakon završetka pregovora, i zbog povećanja plaća i zbog povratka učenika u učionice.

- Zadovoljni smo s brojkama koje su u cijelosti ispunjene, a kompromis je postignut u dinamici isplate u tri rate. Postoji dio nenastavnog osoblja koji nije zadovoljan što će im povećanje biti isplaćeno u dodacima, ali će dobiti ista povećanja kao i svi ostali zaposlenici sustava. Danas će biti potpisan dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru koji će dodatno povećati plaće za 2+2+2, što predstavlja ukupno povećanje od 12 posto u roku godine dana. Mi smatramo da je postignuto dokaz da kolektivna akcija može mijenjati stvari nabolje. Zahvaljujem roditeljima na razumijevanju i podršci koju su nam davali u provedbi naših sindikalnih akcija, kaže Bilan.