- Naše ceste ocjenjujem - trojkom, rekao je v.d. ravnatelja Županijskih cesta Zadar Branko Kutija gostujući u programu Radija 057.

- S obzirom na količinu novca koju imamo na raspologanju i ukupnu dužinu lokalnih i županijskih cesta od skoro 1.200 kilometara, nastojimo ih održavati u što boljem stanju. Naš izvorni prihod čini naknada od registracije vozila, od čega godišnje uprihodimo oko 45 milijuna kuna, odnosno oko 29.000 kuna po kilometru ceste. Po tim prihodima smo 15. od 20 ŽUC-eva u Republici Hrvatskoj, kaže Kutija.

Županijske ceste u protekle dvije godine sanirale su velike štete koju je prouzročila poplava. Za taj posao vrijedan 17 milijuna kuna Vlada je donirala samo 2,5 milijuna, dok je ostatak iz svojih prihoda pokrio ŽUC. Radi se dosta značajnih projekata, od kojih su neki nedavno završeni, poput prometnice u naselju Otišina na području Grada Obrovca, gornjem mostu preko Zrmanje, koji će biti gotov sljedeći tjedan, ili mosta u Ninu, gdje radovi vrijedni oko 2,4 milijuna kuna završavaju na proljeće.

- Prije desetak dana smo uveli izvođače radova u dvije nove prometnice. Jedna je vrlo bitna s turističkog aspekta, od državne ceste D8 u Starigradu do ulaza u NP Paklenica, a druga je od naselja Suhovare prema poljoprivrednom dobru Baštica. Imamo završen natječaj za most preko rijeke Karišnice, realno ćemo do kraja godine u posao uvesti i tog izvođača.

Što se tiče 2020. godine, u planu je prometnica kroz Zemunik Gornji u dužini od dva kilometra, a i jedan dio ceste od Zemunika prema Ninu (od državne ceste D8 do Folijaplasta). I ova će ceste biti gotova do turističke sezone, kad njome prometuje puno vozila.

- Natječaj za most preko rijeke Karišnice, koji je srušen u vrijeme Domovinskog rata, vrijedan je pet milijuna kuna. Autobusi sada ne mogu prometovati jer se radi o željeznom mostu koji je napravljen kao improvizacija, rekao je Kutija, izražavajući nadu da će promjena Zakona o cestama donijeti kvalitetnije i pravednije financiranje županijskih cesta.