Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved jučer je komentirao inicijativu Sindikalne podružnice hrvatskih branitelja Zadar, kojom traže povrat umanjenih braniteljskih mirovina. Ministar kaže da je taj zahtjev neartikuliran i posljedica nepoznavanja tematike.

- Njihovi navodi apsolutno nisu točni i pozivam ih da se prije takvih iznošenja informiraju. Vlada je 2017. godine, nakon što su se ispunili zakonski uvjeti, odnosno kada je rast BDP-a u tri kvartala za redom bio više od dva posto, vratila 10 posto iznosa mirovine koje je uzela Milanovićeva vlada, rekao je Medved.

Što se tiče sa smanjenjem od 10 posto iz 2010. godine, rekao je da novinari trebaju pitati one osobe koje su donosile takve odluke zašto nisu stvorili pretpostavku da se tih 10 posto može vratiti. Zajedno s 2019. Vlada je povećala proračun za branitelje za više od pola milijarde kuna, donijela je Zakon o hrvatskim braniteljima, brine o očuvanju kvalitete zdravlja te će u 2020. povući više od pola milijarde kuna iz EU fondova. Rekao kako je "simptomatično" vrijeme pojavljivanja te udruge koja se naziva sindikatom, a koja je ujedno i članica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja ranije su poručili kako ovakvi istupi narušavaju percepciju javnog mnijenja prema hrvatskim braniteljima te zahtjevi nisu dobronamjerni, već su dodatni pritisak na Vladu.